Byggnadsvård ställer speciella krav – modernt och nytt är sällan mer kostnadseffektivt i längden än ordentligt renoverat

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbos gamla hus. Jag vill tacka för den intressanta ÅU-ledaren om ett viktigt ämne – gamla hus och byggnadsvård i Åbo (5.1.2023).

Med tanke på byggnaden ”Konsulinna” vill jag dock som historiker och ägare av gammalt hus bidra med ett annat perspektiv än ledarens.

Det är nämligen rätt så enkelt och kostnadseffektivt att restaurera gamla fönster, kolla till exempel det fantastiska Instagram-kontot Gantelius fönsterhantverk från Skåne.

Genom att låta restaurera gamla fönster kunde Stiftelsen för Aboa Vetus & Ars Nova göra en kulturgärning som dessutom skulle leda till fönster som är mycket långvarigare och lättare att underhålla än trä-aluminiumfönster. Oviljan att göra det utgör enligt mig inte en komponent i en svårlöst paradox som ledaren beskriver den som. Snarare är den ett utryck för samma kortsiktiga och envisa tänkande inom byggbranschen som ägarna av Kaskisbackens hus och TS-koncernen också verkar lita blint på.

Modernt och nytt är sällan mer kostnadseffektivt i längden än ordentligt renoverat. Finare är det i alla fall inte.

Otso Kortekangas

Publicerad: