Busschaufför dömd för dödsvållande – körde mot rött ljus vid dödlig elsparkcykelolycka i Åbo

Arkiv/Jean Lindén
ljus och nallar i en korsning
Olyckan inträffade på onsdagsmorgonen den 4 augusti 2021. En 23-årig kvinna på elsparkcykel omkom.
Publicerad:

Den 29-åriga busschaufför som den 4 augusti i fjol körde ihjäl en kvinnlig ÅA-studerande i korsningen av Nylandsgatan och Tavastagatan har dömts till 6 månaders villkorligt fängelse för dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Mannen döms mot sitt nekande, han medger att han varit oförsiktig, men säger att det var en tragisk olycka. Han har berättat att han tog upp en passagerare från hållplatsen vid Domkyrkan och närmade sig korsningen i en fart på 40 kilometer i timmen då trafikljuset bytte om till gult.

Han bedömde att han inte skulle ha hunnit bromsa utan att försätta passagerarna i fara. I förundersökningen medger han att körde mot gult, och kanske också mot rött. Under rättegången sade han sig inte minnas något av själva olyckan.

Ett vittne som stod på andra sidan Nylandsgatan än kvinnan på elsparkcykel sade att hen är 100 procent säker på att fotgängarljuset i korsningen visade grönt för hen då olyckan inträffade.

Tingsrätten gör samma bedömning. Genom en noggrann genomgång av trafikljusens synkronisering och analys av bussens och elsparkcykelns positioner vid olyckan är det klarlagt att busschauffören körde mot rött, skriver tingsrätten i sin dom.

Rätten anser ändå att chauffören inte har tagit en medveten risk eller att han med flit skulle ha varit oaktsam. Därför döms han endast för dödsvållande och inte för grovt dödsvållande.

Domen kan överklagas hos hovrätten.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €! Klickahär.

Publicerad: