Budgetöverskridningen för Taito-Campus vid Kuppis är oacceptabel

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Jag vill förklara varför jag ställde mig bakom bordläggningen av ärendet om Taito-Campus projektet under stadsfullmäktiges behandling. Trots anklagelser om att vi som röstade för en bordläggning skulle vara utbildningsfientliga eller motsätta oss yrkesutbildning handlar det inte om det.

Med närmare 20 års erfarenhet från utbildningsbranschen, varav hälften som rektor, är det rena rama gojan att anklaga mig för det.

Den ursprungliga budgeten för projektet var 62 miljoner euro år 2019. I december 2022 ökades den till 72,45 miljoner euro, och nu har den svällt till hela 93,7 miljoner euro.

Det är förståeligt att priset steg från uppskattningen 2019, av orsaker vi alla känner till, men hur priset har stigit med över 20 miljoner från 2022 samtidigt som byggkostnaderna sjunkit är ett mysterium för mig. Att nästan 10 miljoner av dessa 20 miljoner går till extravaganta tillägg som "wow-effekter" är både oansvarigt och oacceptabelt.

De specifika orsakerna till denna "wow-effekt" inkluderar en innergård av hög kvalitet med fina tillfartsvägar, en gemensam öppen och ljus lobby samt byggnadens roll som ett positivt landmärke för området. Medan dessa element kan bidra till byggnadens estetik och status, måste vi fråga oss om de verkligen motiverar en sådan betydande budgetökning.

När offentliga projekt planeras och budgeteras är det avgörande att hålla sig inom de ekonomiska ramar som satts. Både kvalitetskriterier och ekonomiska kriterier för byggprojekt måste följas. Man kan inte prioritera "wow-effekter" framför ekonomin. Att bygga fint utan hänsyn till ekonomin visar på bristande respekt för skattebetalarnas pengar och en oförmåga att prioritera grundläggande behov över dyra estetiska tillägg.

Jag röstade för bordläggningen för att sända en stark signal att detta inte är acceptabelt. Med samma summa pengar kan vi bygga flera idrottshallar, daghem eller skolor som skulle tjäna våra medborgare på ett mycket mer direkt och påtagligt sätt. Det är viktigt att Taito-Campus uppfyller sitt syfte som ett centrum för utbildning och utveckling inom Åbo Vetenskapspark, men detta kan uppnås utan att spendera orimliga summor på icke-essentiella designelement.

Jag uppmanar Åbo stad att ompröva dessa extravaganta tillägg och fokusera på att hålla projektet inom den ursprungliga budgeten. Taito-Campus kan och bör bli en framstående del av Åbo Vetenskapspark, men detta bör ske på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Nicke Wulff Fullmäktigeledamot och gruppordförande (SFP)

Publicerad: