Bra att ha sparat lite i ladorna

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön.Tom Simola lyfter i sin ledare (ÅU 14.2.2023) upp urbaniseringstrenden, en fråga som under lång tid bekymrat de flesta mindre landsbygdskommuner.

”Kommunerna måste våga tro på framtiden och sina styrkor och också vara beredda att göra konkreta satsningar” skriver Simola. På den punkten delar jag hans uppfattning.

Däremot delar jag inte Simolas uppfattning om möjligheten att dränera ekonomin genom att göra årliga underskott.

Tack vare ett antal sparsamma år som slimmat kostymen och de senaste årens generösa statsbidrag så har Kimitoön idag en god och balanserad ekonomi. Det betyder att kommunens invånare kan känna sig trygga med att utgångsläget för den ”nya kommunen” är mycket bra.

Vi ska inte äventyra den tryggheten. Omvärlden präglas av osäkerhet, krig, energikris, höjda räntor, prisökningar, sämre köpkraft och inte minst signaler om att ett nytt statsandelssystem är på kommande gör att det är bra att ha sparat lite i ladorna.

Min bild av dagens Kimitoökommun är att vi har en mycket kompetent och positiv tjänstemannakår som tillsammans med anställda, politiker och invånare arbetar synnerligen engagerat med att forma den nya kommunen och utveckla den mångfald av styrkor som finns.

Konkreta satsningar görs hela tiden. Efter många år av ovisshet gällande social-och hälsovårdens framtid är besluten nu genomförda och kommunen har fått en ny samarbetspartner, Varha. Kommunen inledde diskussioner med Varha om ett nytt vårdkluster i Kimito så snart det fanns en partner att diskutera med.

Planerna på ett efterlängtat seniorboende i Dalsbruk börjar nu konkretiseras.

Ett nytt bostadsområde, Sabbelsberg i Dalsbruk planeras. Efterlängtade cykelvägar börjar få lite fart under däcken.

Näringslivsutveckling, framtidens utbildningsverksamhet, samarbetet med tredje sektorn, resurser för eftersatt underhåll i kommunens byggnader, en smidig förvaltning som jobbar som möjliggörare och en omläggning av kommunens organisation är konkreta satsningar som bygger på en stark framtidstro.

Min bild är också att kommunens företagare sjuder av energi, stora satsningar görs, nya företag startas, det finns en livskraft på Kimitoön som förhoppningsvis lockar nya invånare och gör att de som redan bor här trivs. Skulle ekonomin medge en skattesänkning så kunde det kanske öka vår attraktionskraft ytterligare.

Simola behöver inte oroa sig för att Kimitoön väljer bort framtiden. Men kanske en ledarspalt som lyfter fram livskraft och framtidstro rent av skulle kunna öka den lilla kommunens attraktionskraft och inflyttning.

Ghita Edmark

SFP

Publicerad: