Boostii borde också få användas i Åbo för scouting
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Åbo stads nya Boostii-program är, trots sina identifierade risker och brister, ett försök att öka barnens och ungdomarnas idrott i Åbo – och tanken är ju värd att stödja.
Fördelarna med fysisk aktivitet och gemensamma aktiviteter är obestridliga.
För många barn är dock tävlingsanda och all sorts resultatmätning som gift.
Också en underliggande tävlingssituation kan kännas förlamande och avskräckande, även om barnet annars har lust till idrott och gruppaktiviteter.
Resultatet blir att barnet stannar hemma och idrotten uteblir. Vad kan man göra åt detta?
Scouting kostar mellan 60–80 euro per år, plus tillägg för utfärder och läger.
Boostii-stödet skulle täcka medlemsavgiften, inklusive försäkring, samt flera utfärder och/eller kanske både ett sommar- och vinterläger.
Scouting är dokumenterat en av de mest prisvärda hobbyerna.
Men är scouting då "idrott"?
Dessa aktiviteter sker oberoende av väder, under alla årstider och tider på dygnet, och ofta i krävande terräng med tung utrustning.
En genomsnittlig scoututfärd innebär att man är ute, rör sig, leker, orienterar eller vandrar i cirka 30 timmar.
Dessa utfärder sker minst två gånger per år, ofta fler.
Läger varar 3–9 nätter, och andelen friluftsliv, simning, hantverk, lek och idrott kan uppgå till över 150 timmar – och ofta ännu mer.
Dessa aktiviteter sker oberoende av väder, under alla årstider och tider på dygnet, och ofta i krävande terräng med tung utrustning.
Till exempel på de välkända (och vanliga) Nahkalilja-vandringarna har ungdomarna ett dygn på sig att avverka en sträcka på 40–60 kilometer med en ryggsäck som väger cirka 10 kilo. På andra utfärder väger packningen mer.
En genomsnittligt aktiv scout kan på ett år delta i scoutrelaterade aktiviteter och idrotta ute med sina vänner i mer än 300 timmar.
Dessutom kan scouter också tävla om de vill.
Scouttävlingar anordnas årligen på allt från lokal nivå till FM-nivå, och nivån på tävlingen är – beroende på deltagarna själva – ofta mycket hög.
En genomsnittligt aktiv scout kan på ett år delta i scoutrelaterade aktiviteter och idrotta ute med sina vänner i mer än 300 timmar.
Och därtill kommer naturligtvis de veckovisa grundmötena, cirka 40–100 timmar per år.
Denna mängd aktivitet överträffar träningstimmarna för en genomsnittlig idrottsutövare.
”Scoutidrott” är extremt mångsidig, social och nästan helt fri från tävlingsmoment.
Finlands Scouter – en religiöst och politiskt obunden, etisk uppfostringsorganisation – är dessutom landets största ledarskapsskola. Därför frågar jag: varför kan inte Boostii-stödet också gälla scouting?
Stödet skulle kunna lösa problemet med brist på fritidsaktiviteter för många barn och unga från mindre bemedlade familjer, på ett sätt som är psykiskt lockande och fysiskt utmanande.
Scouting ger en oslagbar avkastning för insatsen.
Ska vi testa?