Bonnier köper upp HSS Media – ÅU nu enda svenska dagstidningen på fastlandet som står utanför

Carina Holm
man med glasögon står i en modern korridor
Lasse Svens är styrelseordförande för ÅU Media. ÅU Medias största ägare är Stiftelsen för Åbo Akademi.
Publicerad:

Så sent som i fjol somras blev det klart att svenska Bonnier News köper 51 procent av aktierna i det som tidigare hette KSF Media med tidningarna HBL, Västra Nyland och Östnyland.

Nu står det klart att Bonnier också köper upp HSS Media. I praktiken betyder det att Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten kommer ingå i Bonnier News affärsområde Dagens Nyheter.

I och med affären, som ännu ska godkännas av Konsument- och konkurrensverket, blir Åbo Underrättelser, åländska Nya Åland samt Ålandstidningen de enda svenska tidningarna i Finland som inte ingår i Bonnier-koncernen.

-- Konsolidieringen i branschen fortsätter och det här är en stor förändring inom det finlandssvenska mediefältet, konstaterar ÅU Medias styrelseordförande Lasse Svens.

Att stå utanför det stora sammanhang som HSS Media och Hufvudstadsbladet Ab kommer ingå i är inget som ger Svens gråa hår.

-- Jag tror inte det inverkar på mediefältet och läsarkåren radikalt, säger Svens som poängterar att det lokala, den lokala prägeln och den egna lokala redaktionen är viktigt för ÅU Media.

Trenden med att mediehus går ihop och bildar stora helheter pågår dock och det som driver utvecklingen mot större helheter är kravet på digitalisering och den tekniska utveckling som digitaliseringen innebär.

Tillsvidare har Bonnier News inte visat intresse för ÅU Media som ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser. Men skulle en invit om samarbete dyka upp är det inget som Svens genast säger nej till.

-- Den stora trenden är en konsolidieringsutveckling så visst ska vi vara med och diskutera eventuella strukturaffärer men det är inget som driver oss. Vi jobbar för att vara en lokal tidning med den historia vi har bakom oss, säger Svens.

Vad skulle fördelen med att ingå i en större koncern vara?

-- Det som driver branschen är tekniskt utveckling så på det viset skulle det kunna finnas fördelar. En teknisk utveckling kräver investeringar så till den delen finns det en fördel.

Svens tror att fler fusioner mellan olika mediehus kommer att bli aktuella och att de i framtiden också kommer omfatta fusioner över språkgränserna.

Webbchef, reporter
Publicerad: