Bollen är hos Anneli Pahta – om hon vill avgå har hon rätt till pengarna

Publicerad:

De glömde att det fanns ett direktörsavtal. Det är juristen Annaliisa Oksanens syn på den inflammerade situation som har uppstått på Kimitoön.

Oksanen är jurist vid Kommunförbundet och insatt i de olika svängarna på ön.

Paragraf 43 gäller inte

Tolv fullmäktigeledamöter lämnade den 29 september in en motion om att ett tillfälligt utskott bör tillsättas för att granska förvaltningen samt förtroendet för kommundirektör Anneli Pahta.

Hade de kommit ihåg att det finns ett direktörsavtal hade de förstått att § 43 i Kommunallagen inte gäller.

Oksanen förklarar: Enligt § 43 i Kommunallagen kan kommundirektören i en kommun sägas upp i fall hon eller han inte åtnjuter fullmäktiges förtroende.

Men i samma lag men en annan paragraf, § 42, sägs att kommundirektören och kommunen bör göra upp ett direktörsavtal och att man i det avtalet kan slå fast hur man agerar i fall att en konflikt mellan fullmäktige och kommundirektör uppstår.

Enligt Oksanen har initiativtagarna till motionen agerat som om det inte fanns ett direktörsavtal.

Misstroendet har konstaterats

Kommunstyrelsen antecknade på sitt möte den 12 oktober motionen för kännedom, konstaterade enhälligt att man saknar förtroende för kommundirektören och gav i uppdrag åt ordförandena för kommunstyrelsen samt fullmäktige att höra med kommundirektören om hon säger upp sig frivilligt mot att hon får det avgångsvederlag man kommit överens om i direktörsavtalet.

Om det går så att kommundirektören inte vill utnyttja sin rätt att frivilligt avgå kan man tillsätta ett tillfälligt utskott. Och då tillämpas inte längre direktörsavtalet.

Men det är osannolikt eftersom kommundirektör Anneli Pahta själv tagit initiativ till att uppsägningsprocessen i direktörsavtalet tillämpas.  

Fullmäktige har godkänt avtalet

Oksanen påpekar att ärendet inte kommer att behandlas i fullmäktige.

I och med att fullmäktige år 2015 godkände direktörsavtalet gav fullmäktige styrelsen fullmakt att ta hand om hur en eventuell förtroendekris sköts.

Om Anneli Pahta lämnar in sin avskedsansökan på måndag har alltså Kimitoöns kommunstyrelse, enligt Oksanen, inga alternativ än att bevilja henne avsked och betala ut avgångsvederlaget.

Och, påpekar Oksanen, avgångsvederlaget är inte ett fallskärmsavtal.

-- Det är en kompensation för det att kommundirektören har ett mycket sämre anställningsskydd än andra kommunalt anställda. Ingen annan i kommunen kan man avskeda bara för att förtroende saknas. Ibland kan misstroendet till och med vara mycket luddigt formulerat. Därför är det helt motiverat att man i kommunerna kommer överens om avgångsvederlag för kommundirektörerna.

LÄS OCKSÅ

Webbchef, reporter
Publicerad: