Bensinstationen i Nagu stänger – macken utsatt för "justitiemord"

Mikael Piippo/SPT
en bensinstation
Bensinstationen i Nagu är den sista bemannade helservicemacken i Pargas stad. Den 2 oktober stänger den.
Publicerad:

I drygt 30 år har Nagu Seo eller Båges bar som den också kallas servat bilar och människor på Kyrkbacken i Nagu. Det är den sista bemannade bensinstationen i Pargas stad, men nu är sagan all för familjeföretaget, säger en av delägarna Kasper Båge.

– Pengarna är slut och den andra oktober stänger vi.

Båge är inte på prathumör, men säger att skulderna har vuxit sig för stora av orsaker som han inte har kunnat påverka. Han ser sig därför tvungen att stänga så länge han har pengar kvar att betala sina anställdas löner.

Problemen började för över tio år sedan

För att få klarhet i vad de ekonomiska svårigheterna beror på måste vi gå tio år tillbaka i tiden. De lokala bensinhandlarna betalade då sina lagstadgade pensionsavgifter till Bensinhandlarnas pensionskassa Viabek.

En misslyckad placering i Royal Bank of Scotland i kombination med finanskrisen år 2007–2008 gjorde att Viabeks tillgångar sinade i rask takt och pensionskassan försattes i likvidation år 2011.

Ett försök att låta pensionskassan Verso ta över Viabeks åtaganden torpederades av Finansinspektionen och år 2018 försattes Viabek i konkurs. Efterspelet fortsatte i olika rättsinstanser tills Försäkringsdomstolen i mars gav sin slutliga dom: Viabeks medlemsföretag ska betala konkursboet totalt 13 miljoner euro plus dröjsmålsränta. Förfallodag var den sista april.

Det är ett justitiemord som drabbar en enskild grupp företagare.

Båge i Nagu är inte den enda som drabbas av turbulensen kring Viabek och efterdyningarna av konkursen. Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen liittos (SBL) ordförande Juha Yli-Kesäniemi säger att mellan 200 och 300 företagare i landet nu kämpar för sin överlevnad.

– Jag vet redan några företagare som har gått i konkurs. Andra gör en företagssanering, förhandlar om nya lån och betalar sina skulder i flera år framöver.

Han har ingen förståelse för Försäkringsdomstolens avgörande eller Finansinspektionens agerande.

-- Det är ett justitiemord som drabbar en enskild grupp företagare

Enligt Yli-Kesäniemi varierar företagarnas skulder från några tiotusen euro till flera hundratusen beroende på hur många anställda man har.

– En företagare hade redan hunnit gå i pension. Nu har han varit tvungen att sälja sin lägenhet för att kunna betala sina skulder.

SFP:are vill se strängare övervakning av pensionsbolagen

SFP:s riksdagsledamöter Sandra Bergqvist och Mikko Ollikainen lämnade i maj in ett skriftligt spörsmål där de efterlyste en strängare nationell övervakning av pensionskassor och stöd till de företagare som står inför en konkursvåg.

– Bland de hundratals företag som nu berörs av Viabeks konkurs finns flera österbottniska och åboländska företag. De har betalat in lagstadgade pensionsavgifter för sina anställda och medlen har placerats milt uttryckt på ett mindre lyckat sätt. – På grund av coronapandemin och restriktionerna är dessa företag dessutom i en försvårad ekonomisk situation, sade Ollikainen då i ett pressmeddelande. I sitt svar säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) att ministeriet inte har befogenheter att påverka Försäkringsdomstolens beslut.

Båges företag är nu till salu. Macken ska bli kvar som en kallstation.

Korrigering av Ollikainens förnamn gjordes klockan 19.40.

Reporter (Åbo)
Publicerad: