Benjamin Peltonen skippar midsommar på stugan i Dalsbruk i år – så här ser artistens sommar ut

Iivari Suosalo
ung kille
Benjamin Peltonen är uppvuxen i S:t Karins och har gått i Katedralskolan i Åbo. Han slog ursprungligen igenom på Instagram. Efter att han deltog i UMK i vintras har han fått också äldre fans.
Publicerad:

Artisten Benjamin Peltonen från S:t Karins har haft fullt ös med karriären det senaste året. I höstas vann han tv-programmet Tanssii tähtien kanssa tillsammans med danspartnern Saana Akiola och brodern Emil Peltonen.

I våras var han aktuell i Tävlingen för ny musik, UMK, i Logomo. Det blev ingen biljett till Eurovisionen i Liverpool – men att delta i UMK, där många artister får synlighet, har gett mycket.

Peltonens konserter under våren har varit slutsålda och en ny skara fans har uppenbarat sig.

– Nu märker man att det kommer mer folk på konserterna och medelåldern har också stigit. En massa 40–50-åringar har börjat dyka upp.

Benjamin Peltonen

Född: 1997 i Åbo, växte upp i S:t Karins och studerade en kort tid i Katedralskolan i Åbo. Bor nu i Helsingfors.

Aktuell som: Musiker, har gett ut låtar sedan 2014 och två studioalbum. Har nästan 300 000 följare på Instagram och över 50 000 på Tiktok. Deltog i Tävlingen för ny musik, UMK, i våras och i höstas i Tanssii tähtien kanssa som han vann. Spelar på flera festivaler i sommar, bland annat midsommarfestivalerna i Himos och Raumo och Ruisrock i Åbo.

Familj: Mamma, pappa, syster och bror.

Favoritplats på sommaren: Stugan på en holme nära Dalsbruk, Kimitoön. Vi har firat alla midsomrar där, det här är första gången som jag inte gör det.

Grillar: Halloumi.

Sommardrycken nummer ett: Jag blev lite kär i margarita då jag var i Thailand på julen. Och förstås mycket vatten med lime och is. Om jag uppträder på många festivaler blir det inte så många margaritas.

Lyssnar på: En hel del svensk och finlandssvensk popmusik. Countrymusik. Pappa spelar alltid Thomas Ledins gamla album.

Drömställe att uppträda på utanför Finland: Lollapalooza i Sydamerika. Det ser så otroligt crazy ut.

En vanlig vardag tillbringas i: Studion, men just nu har vi redan gjort mycket musik så jag fokuserar en del på andra grejer, som springa eller gå på gym eller umgås med vänner. Det handlar också nu om att bygga upp och planera sommarens konserter.

En sommar i hängmattan blir det inte. De följande månaderna är fullbokade med festivalkonserter och det traditionella midsommarfirandet på en holme nära Dalsbruk får ge vika.

– Jag har hållit på med musik professionellt i nio år och i sommar har jag min första festivalturné. Det känns helt otroligt. Jag gör cirka 15 spelningar, allt från Ruisrock till midsommarfestivaler, säger han.

Stugan i Dalsbruk är hans favoritplats på sommaren.

– Vi har firat alla midsomrar där, det här är första gången som jag inte gör det.

"Det blev galet stort och också Sanna Marin tweetade om det"

Peltonen har gett ut nya låtar varje år sedan 2014 samt två studioalbum.

Hans senaste singel (i början av maj då intervjun görs) är ”Minä-Minä-Maa”, vilket anspelar på Peter Pan-ön Neverland/Landet Ingenstans.

– Den handlar om att dejta typer som inte är bra för en, som inte vill lära känna en på riktigt och kanske utnyttjar en för sex. Den handlar om att jag är den bästa personen för mig själv, att jag kan göra mig själv lycklig.

Det är en poplåt med lite ”iskelmä-vibes”, säger Peltonen.

”Minä Minä Maa”, låten ”Gay” som kom ut i fjol somras och UMK-låten ”Hoida Mut” handlar om teman som Peltonen vill beröra just nu.

Det var förra sommaren som han hittade den energi han har nu.

– Det känns som om jag hittat min grej. Det märks också på publiken.

För två år sedan kom han ut som gay i en livesändning i samband med Pride.

Hur stor sak är det i dagens Finland?

– Då jag bestämde mig tänkte jag att antingen är Finland så liberalt och modernt att det inte blir någon grej. Det skulle ha varit helt okej. Men sedan skrev alla om det. Det blev galet stort och också Sanna Marin tweetade om det. Då var jag glad över att ha gjort det. Ännu idag kommer folk på gatan och tackar mig för att jag vågade göra det. Jag ville vara en förebild för människor som har levt ett liv som jag har levt. Att komma ut gav mig också min publik.

Föredrar att sjunga på finska

Peltonens modersmål är svenska och finska. Hans senaste låtar har nämnts på en svensk topplista i en tidning för regnbågssamhället i Sverige.

Några planer på att ge ut låtar på svenska har han inte idag.

– Det är finskan som gäller i popmusiken i Finland. Men om det dyker upp ett tillfälle att sjunga på svenska så absolut. Jag har en idé om att skriva på finska men ha några svenska ord med. Språken i låtarna har inga gränser så länge som det är bra musik och människor känner att det är bra.

Reporter
Publicerad: