Bättre än i Sverige – Pargas, Kimitoön och Västnyland är inte oroliga över elpriserna

Arkiv/Linnea De La Chapelle
Bild på tre kärnreaktorer.
Om allting går som det ska med starten av Olkiluoto 3 (längst till vänster), så kommer städernas energikostnader att hålla sig på en hanterbar nivå i vinter.
Publicerad:

De höga elpriserna i vårt västra grannland har inneburit problem för många kommuner, och Sveriges Television rapporterar att över 40 procent av landets kommuner kan bli tvungna att höja kommunalskatten.

I sydvästra Finland råder ingen sådan risk. Vid en rundringning visar det sig att både Pargas, Kimitoön och Raseborg har sitt på det torra när det kommer till elavtalen.

Pargas stad skrev sitt elavtal år 2021 och det gäller till 2025. Stadens tekniska chef Jonas Nylund berättar ändå att priset justeras något varje år. I dagsläget har man ett förmånligt avtal på 3,8 c/kWh, som gäller fram tills årsskiftet.

– Vid årsskiftet kommer priset att stiga något. Exakt hur elavtalet ser ut efter det är inte bestämt ännu, men vi har olika modeller som vi kan välja mellan, där en del är fast pris och en del är spotpris – sedan ska vi hitta en bra helhet.

Nylund säger att elpriset ser ut att ha nått sin pristopp i Finland, även om det är omöjligt att säga säkert.

– Priserna har stigit sedan Ukrainakriget inleddes, men det höga priset i början av september ser ut att ha varit kulmen. 2023 ser priserna ut att vara på väg neråt, faktiskt.

Inför vintern har staden ändå en del åtgärder som man föreslår åt stadsstyrelsen för att spara energi.

– Det handlar om saker som att sänka värmen och skynda på våra solenergiprojekt. När det gäller energieffektiv belysning så har vi bytt ut det mesta redan, säger Nylund.

Delat avtal i Västnyland

Raseborg och Hangö har gjort en gemensam upphandling och har avtal med Raseborgs energi. Det är också ett förmånligt elavtal, skrivet under förra året och som löper ut 2024.

– I nuläget räknar vi alltså inte med några höjningar de kommande åren, utan betalar det som vårt avtal säger, vilket är 68,5 euro per megawattimme, säger stadens tekniska direktör Jan Gröndahl , som också poängterar att staden endast köper grön el.

I kilowattimmar per cent, en prisräkning som vanliga konsumenter kanske är mer bekant med, blir priset alltså 6,85 c/kWh. Det är relativt förmånligt – och ett fast pris gör att planeringen för kommande år är smidigare.

I dagsläget har Raseborg inte slagit fast några sparåtgärder inför den kommande vintern.

– Vi har inget konkretiserat just nu. Det är ännu öppet, säger Gröndahl.

"Vi klarar oss om Olkiluoto funkar som beräknat"

Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm berättar att kommunen har ett fortgående elavtal som skrevs förra året, och man i nuläget har över ett år kvar på det.

– Vi är i en ganska hyfsad situation, där en del är fast pris och en del är börspris. Vi lät en broker förhandla fram priset åt oss och jag har hållit mig uppdaterad kring hur prisutvecklingen förväntas gå i vinter, säger Nyholm.

För årets sista kvartal är prisuppskattningen på 8 c/kWh, medan de två första kvartalen tidigare i år låg på i genomsnitt 4 c/kWh.

– Nästa år är prisuppskattningarna för första kvartalet 7,8 c/kWh och för andra kvartalet 5,5 c/kWh, men de beräkningarna är beroende av att Olkiluoto 3 kommer igång som det ska – men provkörningen förra fredagen verkade ju positiv åtminstone.

Också Kimitoön jobbar med att hitta energieffektiva lösningar för att få ner helhetskostnaderna.

– De senaste åren har vi tittat på våra större byggnader och byter ut all belysning till energisnåla ledlampor, och bara budgeten godkänns i höst som kommer vi att byta vägbelysningen mot ledlampor också.

Utöver det så går kommunen också med den riksomfattande i kampanjen Astetta alemmas – Snäppet svalare.

– Det är vad det låter som – tanken är att sänka temperaturen med en grad i alla offentliga byggnader. Vi har lite tekniska lösningar som måste fixas, men kampanjen börjar om en vecka och vi är med, säger Nyholm.

ÅU har försökt nå Åbo stad för motsvarande information, men har inte lyckats.

Publicerad: