Bästa studenter -- 3 råd!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Gratulerar till examen och/eller till en studieplats!
I lördags samlades årets studenter runt om i Åboland till mösspåläggning för att festligt och konkret markera ett avslut på tolv år av skolgång. Dagen var i sig mycket speciell, inte bara för de utexaminerade studenterna, utan också för att det skedde tre månader efter examen.
Många av de utexaminerade studenterna har redan inlett sina nya studier, några inleder den kanske just nu, medan några har ryckt in till militärtjänstgöring och några kanske har inlett ett mellanår.
Jag vill passa på och dela med mig av några personliga reflektioner jag skulle vilja dela med mig åt alla nybakade studenter och sådana som inleder sin fortsatta studiestig i dagarna.
Mitt första råd: Värna om kunskapen. Människor har sedan urminnes tider alltid lärt sig att förstå världen utifrån berättelser. Seder och traditioner har gått vidare via sagor och sånger.
I modern tid har den muntliga traditionen, böcker och bilder bytts ut mot bloggar, TikTok och YouTube. Nya uttrycksformer på olika sociala medieplattformar dyker upp i en allt snabbare takt.
Dessa berättelser kommer att forma er framtid på ett sätt som inte alltid enkelt kan förutses. Ni behöver alltså fundera vilka berättelser ni tar del av och vilka ni själva skapar.
En uttalad målsättning i Katedralskolans läroplan är att lära ut ”förmågan att kunna reflektera, se sammanhang och dra slutsatser från den kunskap som förvärvats samt vilja att våga tänka självständigt och handla på ett etiskt, empatiskt och konstruktivt sätt”.
Jag tycker det här är en utmärkt målsättning att ta med på den fortsatta livsbanan.
Att kunna reflektera och dra slutsatser från förvärvad kunskap innehåller två centrala begrepp, ”reflektera” och ”förvärvad kunskap”. Åsikter överförs mycket snabbare än kunskap på sociala medier.
Åsikter anses väga lika tungt som vetenskapliga belägg med en allt hårdare ordväxling
mellan olika åsikter på sociala medier som följd. Samtidigt kringskärs kunskapen av att fakta relativiseras och falska nyheter normaliseras.
Reflektera över vilka bevis som talar för och emot ett visst argument - vilka är underbyggda av vetenskapliga belägg och vilka är bara påståenden.
Se till att alltid fråga efter fakta bakom påståenden, och kolla upp också sådana argument som strider mot din egen förutfattade uppfattning. Jämför trovärdigheten i bevisen och skapa din förståelse på basen av evidensbaserad kunskap. Dra slutsatserna först därefter.
Evidensbaserad kunskap kommer alltid att ha prioritet över åsikter.
Det andra rådet: Värna om framtiden. Om ni undrar vad ni vill göra med er framtid och var ni kan bidra med för att göra världen bättre så kan ni ta en titt på de 17 framtida utvecklingsmål som FN har satt upp i Agenda2030. De är uppgjorda ”för att ingen skall lämnas efter i utvecklingen”.
Det finns utvecklingsmål som passar alla människor med olika bakgrund och intressen, och alla behövs för att målen skall realiseras.
Fundera därför på vilket område som just du brinner för. Vilken bana du väljer spelar inte så stor roll så länge det intresserar just dig.
Då skapar du de nödvändiga förändringar som krävs för att uppnå ett mera hållbart och etiskt samhälle.
Världen behöver individer som har viljan att våga tänka självständigt, som skapar ny kunskap och nya teknologier, ökar förståelsen hur samhället och människan fungerar, skapar skönhet, nya berättelser.
Nya berättelser som nästa generation får ta del av.
Det tredje och viktigaste rådet: Värna om medmänniskan. Till sist vill jag lyfta fram empatin och vördnaden om medmänniskan som mitt viktigaste råd till er.
Under pandemin har ni inte kunnat umgås med era vänner som tidigare. Studentfesterna har varit på undantag. Studier, arbeten och militärtjänstgöring sköts med alternativa utbildnings- och ledighetsarrangemang.
Människan behöver dock vänner med vilka vi kan känna oss accepterade och trygga. Under studietiden hittar ni era gelikar, sådana som har valt samma studiebana och därmed tänker i samma banor som ni själva. Ni kommer att hitta nya vänner. Odla nära relationer till sådana personer som får dig att känna dig värdefull.
Bamse, världens starkaste björn, sade att när man är stark måste man vara snäll. Låt därför inte arrogans, cynism och missunnsamhet styra dina tankar. Visa empati mot alla medmänniskor.
Låt utbildningen och empatin bli del av din personlighet för att fortsätta den långa Aboensiska bildningstraditionen som har fostrat dig.
Då vet jag att framtiden blir en bättre plats för alla människor.
Till sist vill jag återigen gratulera alla nya studenter till examen och önska er lycka och välgång i framtida studier och arbetsliv!
Ronald Österbacka
Professor i fysik, Åbo Akademi
Texten är en förkortad och modifierad version av talet till studenterna i Katedralskolan 28.08.2020