Bästa Sannfinländare, en ursäkt räcker inte

Publicerad:

Misstag gör alla, men Sannfinländarnas nya finskhetsprogram är inget misstag, det är ett direkt angrepp mot svenskspråkiga.

Sannfinländarna lanserade i början av veckan något de kallar ett finskhetsprogram. Sannfinländarna vill slopa kraven på kunskaper i svenska inom utbildning och i till exempel välfärdsområdena. Enligt partiet ska man inte hålla fast vid svenskans ställning i grundlagen.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra presenterade finskhetsprogrammet tillsammans med Finskhetsförbundets ordförande Ilmari Rostila. Enligt Rostila är finska i praktiken det enda språk som kan ena finländarna och bära upp samhället.

Sannfinländarnas nya finskhetsprogram är en dyster händelse i finländsk politik. Sannfinländarna kan helt klart definieras som populister och språkrasister. Att dessutom just nu, då världsläget är osäkert, komma ut med ett grundlagsstridigt och absurt finskhetsprogram visar att Sannfinländarna har en skev verklighetsuppfattning.

Partiets motiveringar i programmet är närmast obegripliga. Partiet påstår att det orättvisa tvånget att lära sig svenska stör de finskspråkigas språkliga identifiering och självbild, förminskar finskans roll som samhällets gemensamma språk, orsakar en språkligt betungande skola och dåliga inlärningsresultat, binder språkval, gör språkkunskaperna snävare, rör till uppfattningen om det engelska språkets allmänbildande funktion, skadar avancemang i arbetslivet, skapar motstridiga förväntningar, skuldbelägger finskspråkiga och försämrar språkklimatet.

Partiets formuleringar beskriver en fientlig inställning till svenska och svenskspråkiga. De partier som efter vårens riksdagsval eventuellt väljer att bilda en regering där Sannfinländarna ingår, hamnar i en svår situation.

Det torde vara omöjligt för Sannfinländarna och SFP att efter detta sitta i samma regering. Det är också svårt att se SDP och Sannfinländarna i samma regering. Den stora frågan är: Hur ser de övriga partierna på Sannfinländarnas hat mot de svenskspråkiga?

Ordförande för Sannfinländarna på Kimitoön skriver i en insändare i ÅU att hon är mycket ledsen och att hon ber om ursäkt.

En ursäkt från partiet eller enskilda partimedlemmar räcker inte, är man medlem eller aktiv inom Sannfinländarna, bidrar man både direkt och indirekt till att stärka partiets budskap och politiska målsättningar. Sannfinländarnas målsättning är att uppenbart att avskaffa svenskan i Finland.

En grundläggande sak verkar vara oklar för Sannfinländarna. Alla som talar svenska som modersmål i Finland, är lika mycket finländare som de som talar finska som modersmål.

Förstår man inte detta, är det både bedrövligt och mycket oroväckande.

Verkställande direktör, Chefredaktör
Publicerad: