Barn, värderingar och en fördomsfri fritid – ”När levnadskostnaderna stiger blir en avgiftsfri hobby ännu viktigare”

Ljushårig kvinna i ljusgrå kavaj mot vit bakgrund
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan hade jag den stora äran att få delta på Idrottsgalan som ordnades i Helsingfors för 18:e gången.

Hela Finlands idrottsgemenskap samlades för att minnas idrottsåret bästa stunder.

Att få ta del av idrottarnas historia, deras bakgrund, vilka hinder de har tagit sig igenom och vad som driver dem vidare är både inspirerande och berikande.

Idrott är ofta så mycket mer än bara en fritidssysselsättning. De är viktiga verktyg för att skapa gemenskap och ge alla unga en chans att lyckas och hitta sitt sammanhang.

Allting har en början. Oftast föds intresset för en gren redan som barn och att ha möjlighet att prova på olika hobbyer i ung ålder är verkligt viktigt.

Alla barn ska ha möjlighet till en hobby som de tycker om, vilket också skapade grunden till Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.

Hobbyn ska vara avgiftsfri och i anslutning till skoldagen, så att alla barn i årskurs 1–9 ska ha möjlighet att delta. Oberoende var du bor och oberoende familjens ekonomiska situation.

Med tanke på att levnadskostnaderna stiger är det av ännu större betydelse att det finns en avgiftsfri hobby.

Det har funnits en oro över att modellen främst skulle tilltala de unga som redan har hobbyer och att den inte skulle locka med de barn som – av olika orsaker – ännu inte har någon hobby alls.

Därför gjorde vi tillsammans med ME-säätiö en utvärdering av Finlandsmodellen för att få mer information om hur den verkligen fungerar.

Denna gång blev vi positivt överraskade! Det visade sig att vår oro var obefogad och att barn med olika bakgrund verkligen tar del av modellen.

Även om styrkan i Finlandsmodellen är kvaliteten, tillgängligheten och jämlikheten är detta faktorer som vi måste värna om och utveckla.

Samtidigt handlar hobbyer om mer än bara fysisk aktivitet och färdigheter – de formar värderingar och stärker gemenskap.

Här kan vi bli ännu bättre på att lokalt samarbeta med befintliga aktörer, såsom idrottsföreningar och konst- och musikklubbar, för att säkerställa kvaliteten även i framtiden.

Samtidigt handlar hobbyer om mer än bara fysisk aktivitet och färdigheter – de formar värderingar och stärker gemenskap.

Det blev särskilt tydligt när Mustafe Muusa, som tilldelades priset som årets förebild, höll ett oförglömligt tacktal på Idrottsgalan.

Precis som en viss pastor för 60 år sedan drömmer Mustafe också om fred och jämlikhet.

Han drömmer om att varje ung och vuxen ska känna sig värdefull, just för den man är.

Att hobbyer inte ska vara ett privilegium, utan en rättighet för barn och unga oberoende av var du är född. Alla ska få vara med.

Hela ishallen häpnade av hans starka tal och det var många tårar som trillade ner för kinderna.

Inte för att han berättade en ledsam historia, utan hur han poängterade att till synes självklara saker kan vara så viktiga och så avgörande i ett barns liv.

Mustafes budskap är särskilt viktigt idag, när vi fortfarande ser att rasism finns i vårt samhälle, att man på grund av sitt kön kan behandlas olika också inom idrotten och att unga med funktionsvariationer stöter på hinder på grund av stereotypier eller fördomar.

Genom att säkerställa att hobbyer är öppna och inkluderande kan vi förändra detta.

Genom att säga ifrån kan vi göra skillnad.

Genom att ständigt försvara människors lika värde kan vi göra vårt stundvis kalla samhälle till en varmare plats.

Det här kräver att vi alla fortsätter arbeta för ett samhälle där varje barn känner sig värdefull och har möjlighet att följa sina drömmar.

För när alla får vara med, vinner vi alla.

Här kan du läsa fler kolumner av Sandra Bergqvist.

Idrotts- och ungdomsminister, SFP
Publicerad: