Baka bullar med äppelfyllning -- eller med bacon!

Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Trots den overkliga situation vi befinner oss i kan vi försöka se det positiva med att stanna hemma mellan fyra väggar – det finns tid för att baka bullar!

Foto: Linus Lindholm

Traditionella örfilar

Deg

200 g smör

5 dl mjölk

50 g färsk jäst

2 dl socker

1 st ägg

0,5 tsk salt

10 g kardemumma

15 -16 dl vetemjöl

Fyllning

300 g mjukt smör

0,5 dl kanel

1,5 dl socker

1 st ägg

1 msk grädde

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp.

Tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma och rör om. Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna cirka 1 dl vetemjöl i måttet.

Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket tar cirka 60 minuter.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.

Blanda ihop det mjuka smöret med kanel och socker. Använd en slickepott och bre ut hälften av fyllningen på degen.

Rulla ihop degen från långsidan och ställ den med skarven neråt. Skär degrullen snett i bitar (cirka 3 cm på breda sidan och 1,5 cm på smala sidan) i 14 bitar. Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med den smala sidan uppåt. Tryck ner med tummarna längs med den smala kanten så att snittytorna vänder sig uppåt.

Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakdukar i 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp ägget och tillsätt grädden. Pensla bullarna och grädda dem på ugnens mellersta fals i 12-15 minuter.

Servera örfilarna varma med ett glas mjölk.

Foto: Sofie Sergelius

Kanelbullar med äpple

Samma deg som de traditionella örfilarna.

Äppelfyllning

300 g syrligt grönt äpple

1 tsk kanel

1 krm malen nejlika

2 krm malen ingefära

1 msk smör

Kanelfyllning

300 g mjukt smör

0,5 dl kanel

1 krm vaniljpulver

1,5 dl socker

150 g mandelmassa

Gör samma deg som till de traditionella örfilarna.

Skala och tärna äpplet då degen jäser.

Blanda ihop äppeltärningarna med kanel, nejlika och ingefära.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek tärningarna cirka 5 minuter tills de blivit lite mjuka. Ställ åt sidan.

Blanda ihop det mjuka smöret med kanel, vaniljpulver och socker. Använd en slickepott och bre ut hälften av fyllningen på degen. Smula över av mandelmassan och strö över äppelbitarna jämnt.

Rulla ihop degen från långsidan och ställ den med skarven neråt. Skär degrullen snett i bitar (cirka 3 cm på breda sidan och 1,5 cm på smala sidan) i 14 bitar. Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med den smala sidan uppåt. Tryck ner med tummarna längs med den smala kanten så att snittytorna vänder sig uppåt.

Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakdukar i 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp ägget och tillsätt grädden. Pensla bullarna och grädda dem på ugnens mellersta fals i 12-15 minuter.

Servera bullarna varma.

Foto: Sofie Sergelius

Karamellbullar med bacon

Deg

25 g färsk jäst

2,5 dl mjölk

110 g smör

1 st äggula

0,5 dl socker

0,5 tsk salt

2 krm vaniljpulver

2 krm malen muskotnöt

8,5 dl vetemjöl

Fyllning

150 g bacon

3,5 dl farinsocker

3 tsk kanel

1 tsk malen muskotnöt

2 msk lönnsirap

1 msk smör

2 msk jordnötter

Saltad whiskeykaramell

120 g kallt smör

4,5 dl socker

1,5 dl grädde

0,5 tsk salt

0,5 dl whisky

Pensling

1 st äggula

1 msk grädde

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner äggulan, socker, salt, vaniljpulver och malen muskotnöt i mjölken. Rör om ordentligt för att allting ska blandar sig väl.

Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna ungefär 1 dl vetemjöl i måttet.

Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe i köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Smörj en 40 gånger 50 centimeter stor ugnsform med smör.

Gör fyllningen medan degen jäser genom att steka baconet i en stekpanna tills det är knaprigt. Ta bort baconet och lägg på ett hushållspapper för att överlopps fett ska rinna av. Smula i små bitar då baconet svalnat. Häll inte bort fettet ur pannan.

Använd samma stekpanna som baconet stektes i och tillsätt 1 matsked smör. Värm upp och rör om så att baconfettet och smöret blandas ihop. Tillsätt farinsocker, kanel, malen muskotnöt och lönnsirap. Rör om i en minut och ta därefter bort stekpannan från värmen.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, cirka 40 gånger 50 centimeter.

Sprid ut sockerblandningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen. Strö över baconet.

Rulla ihop degen från kortsidan till en spänd rulle med skarven neråt. Dela degen i 12 jämnstora delar.

Placera bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i formen. Låt jäsa i 30 minuter.

Vispa ihop äggulan med grädde och pensla bullarna. Grädda i 40 minuter på mellersta falsen.

Gör whiskeykaramellen medan bullarna är i ugnen genom att skära smöret i små tärningar och ställ åt sidan. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om innan sockret har smultit helt och hållet. Tillsätt smör tärningarna och rör om ordentligt. Karamellen kommer att bubbla ganska kraftigt men fortsätt bara att röra om tills allt smör rörts ut.

Ta bort karamellen från värmen och tillsätt grädde under omrörning. Karamellen kommer igen att bubbla kraftigt, det är meningen. Tillsätt whiskey och salt då karamellen slutat bubbla. Låt svalna och häll därefter karamellen över de nygräddade bullarna.

Strö till sist över de grovhackade jordnötterna.

Sofie Sergelius

Publicerad: