Avtal klart mellan sjöfacken och Nordic Jetline

Emma Harald/Nya Åland
Ett fartyg i skärgården.
Sjöfartsbranschens fackförbund har enats med Nordic Jetline om en förlängning av kollektivavtal till den 29 februari 2024.
Publicerad:

Sjöfartsbranschens fackförbund har avtalat med Nordic Jetline Finland Oy om en förlängning av kollektivavtal för tidsperioden 1 mars 2022–29 februari 2024.

Lönegranskningen följer sjöfartens allmänna linje. Det framgår i ett pressmeddelande från Sjömans-Unionen. Avtalet undertecknades den 29 april.

Sjöfartbranschens fackförbund har inte ännu tecknat avtal med övriga bolag som kontrolleras avHans JonassonochOskar Berndtsson(styrelseledamot respektive vd i Nordic Jetline). ”Beroende på fartygstyp bestäms arbetsvillkoren på dessa utifrån lag eller kollektivavtalet för inrikesfartens passagerarfartyg”, heter det i pressmeddelandet.

Sjöfartens fackförbund håller fast vid att den arbetstagarförening som Hans Jonasson grundade tidigare i våras – Finlands Fria Sjöfarare rf –utgör en konstgjord förening som inte kan teckna giltiga, genuina kollektivavtal.

Nordic Jetline driver bland annat södra linjen i skärgårdstrafiken på Åland, med fartygen m/s Ejdern, m/s Gudingen, m/s Knipan och m/s Skiftet.

I Sjöfartsbranschens fackförbund ingår Finlands Maskinbefälsförbund, Finlands Skeppsbefälsförbund och Finlands Sjömans-Union.

Susanna Skogberg/Nya Åland

Publicerad: