Avgifterna möjliggör utvecklandet av elnätet för att uppfylla Finlands koldioxidneutralitet

Åbo Underrättelsers logo
Direktör, Strategi och Reglering
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I sin insändare (Åbo Underrättelser 1.2) kommenterar Johan Sundqvist bland annat Carunas elöverföringspriser och de skatter Caruna betalar. För det första vill vi korrigera de uppgifter om Carunas ägare som Sundqvist nämner. KEVA har sålt sin andel till arbetspensionsföretaget AMF. Även First Sentier investments och OMERS har sålt sina andelar.

Carunas ägare är infrastrukturinvesterarna Ontario Teachers’ Pension Plan (OTTP), KKR samt arbetspensionsföretagen AMF och Elo.

Caruna bygger flera år framåt ett starkt elnät som möjliggör uppfyllandet av Finlands koldioxidneutralitetsmål. I praktiken betyder detta stora investeringar runt om i landet och hundratals arbetstillfällen. Kostnaderna för elöverföringen uppstår till stor del av byggande av elnät, underhåll och drift av nätet samt finansieringen av dessa.

Elöverföringspriset består av en grundavgift, en avgift för överförd el samt en effektavgift för större kunder. Av den kostnad vår kund betalar går 35–55 % till skatter (elskatt och mervärdesskatt) som bolaget samlar in åt staten. Resten får bolaget behålla för att täcka sina kostnader.

Av varje euro efter skatt (elskatt +moms) som bolaget samlar in går 70 cent till drift och underhåll samt utveckling av elnätet. Detta för att göra våra kunders resa genom energiomvandlingen så smidig som möjligt.

Vi betalar våra skatter till Finland och är den största skattebetalaren av Finlands 77 nätbolag. Mera information om vår prissättning och hur våra intäkter används finns på den här adressen. .

Direktör, Strategi och Reglering
Direktör, Strategi och Reglering
Publicerad: