Avfallsavgiften är orättvis och horribel

Publicerad:

Monica Forssells artikel "Fortfarande många som vill bli av med avfallsavgiften" (ÅU 11.9.2019) fångar min uppmärksamhet.

Den handlar om avfallsavgiften i Pargas.

Min fru och jag har vid olika tillfällen varit i kontakt med Sydvästra Finlands avfallsservice just med anledning av den orättvisa avfallsavgiften. Dock utan önskat resultat.

Det borde ju vara helt naturligt att fritidsstugeägare som inte använder sig av avfallsservicen blir befriade från avgiften.

Inte ska man väl behöva betala för en tillgänglig service som man inte använder sig av.

Vi betalar ju t.ex. inte för besök på hälsovårdscentralen om vi inte nyttjar servicen, detta trots att hälsovårdscentralen finns i vårt närområde.

Inte heller betalar vi bränsleskatt för bränsle vi inte köper och använder oss av, osv, osv.

Eller varför ska vi som bor längre ut i periferin av kommunen betala en högre avgift för sophämtningen än vad som är möjligt att betala för dem som bor mera centralt?

I centrum kan man själv avgöra hur ofta man vill ha tömning av sitt sopkärl, som står intill fastigheten, och betala därefter.

Vi som bor på Norrskata i samma kommun ska betala en fast avgift för sophantering 3 km bort, oberoende av hur många avfallspåsar vi för dit per år, så även den som inte för dit något över huvudtaget.

Man kan inte undgå att undra över om inte ordet ”avfallsavgift” i den här kontexten borde bytas ut mot ”tvångsavgift för samtliga fastighetsägare”.

Horribelt är ordet!

Håkan Westergård

Norrskata

Publicerad: