Även vi i Finland ska bry oss om valet i USA

ung man med kavaj
Henrik Wickström
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ljud från biljardbord, amerikansk rock i bakgrunden och sorl av samtal på amerikansk dialekt omringar mig när jag skriver den här kolumnen.

Jag sitter på en liten saloon och skriver, i en liten fiskarkommun som heter Morro Bay på västkusten i Kalifornien. För några timmar sedan har president Joe Biden meddelat att han återtar sin kandidatur i presidentvalet.

Det är ett historiskt beslut som togs emot med blandade känslor av de amerikaner jag talat med under de senaste dagarna. För de flesta var det här inte en överraskning. Under min resa i Kalifornien, Arizona och Nevada har flera jag talat med konstaterat att Bidens hälsosituation och ålder var en för stor utmaning för honom för att lyckas.

När jag kör omkring syns presidentvalet. Det är speciellt Trumpanhängare som har flaggor på sina gårdar och andra har armband som visar att de stödjer Trump. En Trumpanhängare säger att politik intresserar allt mer.

Världen ser också annorlunda ut här. Fokus ligger på inrikespolitik framom konflikter i världen. Det känns skrämmande då vi vet att USA:s roll är avgörande bland annat då det gäller stödet till Ukraina.

USA känns som ett ytterst polariserat land. Det att Kamala Harris med stor sannolikhet utses till Demokraternas presidentkandidat skapar inte direkt hurrahop hos alla.

Många säger att det är svårt att avgöra hur det går, ’’the race starts over’’. Många analytiker bedömer att Harris har svårt att klå Trump. Men i politik är allting möjligt och Harris team försöker med olika kampanjknep tilltala unga, kvinnor och svarta väljare. Det kan lyckas och senaste opinionsmätningarna har varit lovande för Harris.

En del kan undra varför jag skriver om USA:s presidentval. Jo, för det har betydelse för oss och resten av Europa hur det går i valet. Till exempel har Biden haft en avgörande roll för att påskynda Finlands och Sveriges Nato-process, något som vi ska vara tacksamma för.

Natomedlemskapsprocessen är ett tydligt bevis på att det finns en skillnad i vem som leder USA. Presidentposten är världens mest inflytelserika. I en värld full av konflikter, ständig kamp mellan stormakter är det betydelsefullt att USA:s president värnar om en världsordning som respekterar demokrati och främjar fred.

Politiken polariseras och det syns även hos oss. Det oroar mig personligen. Även i Finland åker vi mot någon form av blockpolitik vilket är oroväckande. Allting i världen är inte svartvitt. Men just nu är det snabba svar, korta inlägg på sociala medier och förenklade budskap som gäller. Man är i sin egen bubbla och vill inte hitta de kompromisser som är grunden inom politik och demokrati.

Polariseringen syns också mellan unga kvinnor och män där männen är mer konservativa och kvinnor mer liberala. Det här är ett fenomen vi i Finland måste tala om och skapa förståelse för.

Vi står i höst inför ett spännande val i USA som förhoppningsvis kan föras så sansat som möjligt. Vi kan vara säkra på att utfallet i valet kommer att avspegla sig också i Finland på ett sätt eller annat.

Här kan du läsa fler kolumner av Henrik Wickström.

Henrik Wickström
Publicerad: