ÅU:s Pargasdebatt: Inflyttning och skolor heta frågor i Pargas

Johan Backas
Sex personer sitter i en valstudio
ÅU:s valdebatt för Pargas del tog tempen bland annat på inflyttning, skolfrågor och skärgård kontra stad.
Publicerad:

Hur ska Pargas öka inflyttningen? Det anser många kommunalvalskandidater vara en av ödesfrågorna för ortens framtid.

Se hela debatten här:

Mona Lehtonen (De gröna) hoppas att Pargas skulle lyfta fram sitt unika läge och närhet till naturen. – Miljö och hållbarhet blir allt viktigare för många unga, de frågor sig hur företagen som vill anställa dem arbetar med just de här frågorna. Då är det viktigt att också vi som kommun gör vad vi kan för Östersjön och Skärgårdshavet, säger Lehtonen som påpekar att också skolorna så klart är viktiga, själv valde hon att bosätta sig med familjen i Pargas tack vare skolorna.

Tomas Björkroth (SFP) tycker att diversiteten bland skolorna är bra i Pargas för tillfället, det finns både mindre och större skolor. – Men vi borde säkert bli bättre på att informera och marknadsföra vad vi har, säger Björkroth.

Socialdemokraternas Hanna Karlsson påpekar att det inte enbart handlar om att locka inflyttare, utan också att hålla kvar de som redan bor i Pargas. – Det måste finnas förmånliga hyresbostäder, arbetsplatser och bra skolor. Men vi ska inte glömma fritidsevenemangen och konserterna, vi måste lyckas skapa en vi-känsla bland invånarna, säger Karlsson.

Maija Elenius (Saml.) säger att arbetsplatserna är det första som folk söker när de ska slå ner bopålarna. Men hon efterlyser också attraktivare tomter för stadigvarande bostäder. – Vi borde ha strandtomter också för dem som vill bo heltid på orten. Bland stuggäster finns en stor potential att locka nya invånare, bara det är tillräckligt enkelt att ändra sommarstugan till stadigvarande boende.

Nina Söderlund (Vf) lyfter fram att Pargas är en brokig ort med en centralort, mycket landsbygd och de gamla skärgårdskommunerna. Det finns fördelar med dem alla, men att marknadsföra dem på samma sätt går inte.

Också Söderlund lyfter fram gröna värden. – Här finns möjlighet till ekologiskt boende. Och kollektivtrafiken fungerar. Bussen går flera gånger i timmen mellan Pargas och Åbo, och också till skärgården går den oftare än många tror.

Johan Backas
sex personer sitter i en valstudio
I paneldiskussionen deltog Tomas Björkroth (SFP), Mona Lehtonen (Gröna), Mikael Heinrichs som debattledare, Nina Söderlund (VF), Maija Elenius (Saml.) och Hanna Karlsson (SDP).

Kostnaderna för skolbygget oroar

Det nya skolcentret är den största enskilda satsningen någonsin för Pargas. Kostnaden beräknas bli 20 miljoner euro, men det finns farhågor att kostnaderna skenar iväg.

Hanna Karlsson tror att budgeten inte håller. – Innan skolan är möblerad och utrustad kommer den att ha kostat mera. Vi har länge behövt en ordentlig utredning av skolnätet så nu när den kommer och vi vet behoven har vi möjlighet att göra ett bättre arbete när Malms skola ska moderniseras, säger hon.

Också Mona Lehtonen är kritisk till processen. – Det borde ha undersökts om man kan återanvända stommen, nu rivs bara allt så snabbt som möjligt. Det blir inte bra om man har brått när man bygger.

Maija Elenius tror att skolan blir bra för både elever och lärare, men säger att tajmingen för bygget kunde vara bättre. – Allt byggmaterial är som dyrast just nu, det är synd, konstaterar Elenius.

Med många viljor inblandade blir bygget komplicerat, säger Nina Söderlund om de sex skolor som ska dela på fastigheten. – Det borde vara en person som leder projektet från stadens sida, och inte två. Och så borde vi ha en politisk överrock som kan ingripa om det går fel. Som läget är nu kan inte stadsstyrelsen göra något, vi måste få en ändring på det efter valet.

Tomas Björkroth tycker ändå att planeringen av skolan skötts bra, även om det gick snabbt när fullmäktige godkände idrottshallen. – Det är många arbetsgrupper som är involverade, så länge kommunikationen fungerar bra tror jag vi kommer få bästa möjliga skola för budgeten, säger Björkroth.