Augusti – en buffé med mångdisciplinära samtal

kvinna i glasögon
Anna Törnroos-Remes
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sensommar. Pirriga skolstarter. Fortsatt varma vatten. Magiska himmelfärgspel och kvällsdofter. Samhällets och naturens nygamla vardagslunk.

För oss som jobbar i och med naturen på olika sätt, till exempel jordbrukare, fiskare, marinbiologer, naturplanerare, geologer, konsulter i företag som uppgör områdesbeskrivningar och så vidare är augusti månad fortsatt en mycket aktiv månad, och särskilt på fältet, det vill säga praktiskt arbete ute i naturen.

I den akademiska världen däremot erbjuder augusti ett litet, men viktigt andrum före utbildningsprogrammens start. Visst förekommer ofta föreläsningar i internationella sommarskolor, som för undertecknad, men under dessa veckor har vi även chansen att mer obehindrat och fritt utforska saker.

Rent konkret kan det vara att testa hypoteser i experiment, observera eller ta prover i nya områden, skriva artiklar mer fokuserat eller våga pröva på nya arbetsformer mellan discipliner så som vetenskap och konst. Men det kan även ge möjlighet till att delta i olika evenemang, konferenser eller andra typer av samtal. Jag tänkte därför det kunde vara intressant att lyfta några här.

Först ut under den kommande veckan den 15–16.8 är A’Pelago Initiatives stora årliga evenemang för samtal kring affärsverksamhetsinitiativ som stöder Skärgårdshavet på ett hållbart sätt. Tyvärr är evenemanget slutsålt sedan en tid tillbaka, men går att följa till viss del genom sociala medier och på deras hemsida.

Följande evenemang som jag vill tipsa om rör sig i rummen mellan vetenskap och konst på olika sätt. Den nydramatiserade föreställningen ”Bivalvia lepidoptera” har premiär på Söderlångvik gård i Kimito den 24.8.

Det finns en lång och spännande historia bakom uppkomsten av denna föreställning som tyvärr inte ryms med här, men föreställningen är inspirerad av Sanna Tahvanainens senaste roman ”Vad gör fjärilar när det regnar” och installationen BIVALVIA som reflekterar kring rent vatten, naturens förmåga att rena vattnet och huruvida detta är en utopi.

På scen ser ni skådespelaren Cecilia Paul och konsertpianisten Pia Leppänen samt undertecknad som även vågar, om än försiktigt, veckla ut vingarna eller snarare skalhalvorna i en roll som inte är den egna forskarrollen, per se.

BIVALVIA har bland annat framförts på symposiet Aboagora, som jag däremot stolt vågar påstå, nej utropa till, Åbos största och mest betydelsefulla arena för samverkan mellan konst och vetenskap.

I år slår Aboagora upp dörrarna med ett nytt mångårigt tema ”The Planets” den 28–30.8, för såväl allmänheten som nationella och internationella forskare.

Och sist men inte minst vill jag även slå ett slag för Östersjödagen den 29.8 och Europaforum här i Åbo den 28–30.8, som tyvärr (eller kanske är det en fördel, detta borde utredas) alltså infaller under samma dagar, och dessutom samtidigt som Aboagora.

Östersjödagen bjuder i år igen på en mängd olika aktiviteter som hittas på hemsidan med samma namn. Fokus ligger kring Forum Marinum-kvarteret men spännande evenemang hittas i hela staden, besök exempelvis Åbo Akademis Aurum för en filmförevisning i samarbete med föreningen Minun Mereni. Europaforumet bjuder på flera intressanta samtal kring Östersjöregionen, havet och säkerhet med möjlighet att delta på plats i eller via nätet.

Jag hoppas var och en kan hitta något intressant och inspirerande bland denna augusti-månads buffet av samtal och evenemang om, kring och vid havet.

Härkan du läsa fler kolumner av Anna Törnroos-Remes.

Anna Törnroos-Remes
Publicerad: