ÅUCS: En ny slags skoliosoperation har utförts för första gången i Norden

Allt fler ledoperationer kan ersättas av fysioterapi visar undersökningar som gjorts vid Åucs. ÅU-foto.
Publicerad:

Den 11 januari 2018 utförde professor i barnortopedi och traumatologi Ilkka Helenius och avdelningsöverläkare Olli Pajulo tillsammans med det barnortopediska teamet en krävande skoliosoperation på ÅUCS.

Det var den första operationen av sitt slag i Finland och i Norden.

I operationen fastsätts skruvar i barnets ryggrad med en skopimetod genom brösthålan. Mellan skruvarna spänner man upp ett slags flätat rep eller kabel. Det här möjliggör att skoliosen så småningom korrigerar sig i och med att barnet växer.

Patienten är en 11-årig flicka som kom till Helenius tillsammans med sin mamma.

– Mamman frågade mig om vi kan utföra en sådan här operation i Finland. Hon visste att hennes dotter ännu ska växa såpass mycket att det här kunde vara möjligt.

Helenius svarade mamman att han i många år följt med tekniken och besökt olika sjukhus för att se hur operationen går till väga. Han sade att man mycket sannolikt kan utföra operationen.

Operationen gick bra och flickan har återhämtat sig från operationen helt och hållet.

Tidigare förutsatte en skoliosoperation alltid en lång steloperation av ryggen. En sådan innebär förutom stelhet, en extra belastning på den rörliga delen av ryggen som blir kvar.

Med den nya metoden får ryggen en bestående god rörlighet.

– Genom att använda sig av skopimetod genom brösthålan och minskar smärtan efter operationen och barnets ryggmuskler besparas helt och hållet, säger Helenius.

Skolios är en sjukdom, där kotorna växer asymmetriskt.

– Då vi klarar av att sänka hastigheten på den yttre kurvans tillväxt så att den inre kurvans tillväxt fortsätter som förut, så korrigerar barnets tillväxt skoliosen, förklarar Helenius.

Med tillväxten korrigeras ryggen utan att man förorsakar bestående benbildning, vilket hittills har gjorts med en ”vanlig” skoliosoperation.

Med den här skoliosoperationen korrigerar tillväxten sig själv.

Operationen passar bäst för behandling av juvenil skolios som konstateras i åldern 3–10 år.

Den är trots allt är betydligt mer ovanlig än den vanligaste skoliosen, adolescent idiopatisk skolios, AIS,som konstateras i åldern 10–18 år.

Fastställandet av tidpunkten för operationen förutsätter noggrann utvärdering av skelettets tillväxtskede. Patienten bör vara inne i ett snabbt tillväxtskede.

En obehandlad juvenil skolios kan ofta leda till allvarlig nedsatt lungkapacitet och förutsätter nästan alltid operativ behandling.

Första operationen av sitt slag i Norden

Den första ”spinal tethering”-operationen utfördes i USA år 2010.

Professor Lawrence G. Lenke från USA har utvecklat tekniken tillsammans med doktor Randall Betz. Dr. Betz besökte Åbo och var rådgivare under operationen på ÅUCS i januari.

Under operationen placerar man skruvar genom kotornas stomme med en skopimetod av brösthålan.

På engelska kallas tekniken för ”tethering” eller ”to tether” vilket på svenska översätts till ”tjudring”. ÅUCS kirurger använder orden ”pingottaminen” och ”pingotusleikkaus” på finska, vilka beskriver metoden bättre.

För tillfället finns det ingen term för operationen på svenska. Den medicinska språkgruppen vid Institutet för de inhemska språken rekommenderar att man på svenska använder den engelska termen ”spinal tethering”.

Idén är att felpositionen inte genast korrigeras, utan att man trär en slags tråd eller vajer i ryggraden och att ryggraden på så sätt så småningom växer sig rak.

Operationen utfördes för första gången i Finland och i Norden den 11 januari 2018.

ÅUCS barnortopedi deltar också i forsknings- och utvecklingsarbetet av den här metoden.

Publicerad: