ÅU frågade Nagubor vad de tycker om en husbilscamping i byn – åsikterna går isär

Tuuli Meriläinen
man framför hus på vintern
Tero Turunen.
Publicerad:

Staden utreder flera alternativ för husbilscamping i Nagu. ÅU frågade fem Nagubor vad de tycker: Ska man ge plats åt husbilar i Framnäs eller är något av de andra alternativen bättre?

Tero Turunen

– Jag anser att Framnäs är en plats som borde bevaras som den är nu.

– Jag är absolut den som välkomnar alla turister och anser att en husbilscamping verkligen behövs. Men husbilscamparna vill ha service som ström, vatten, avfallsservice och möjligheter att tömma husbilens toalett. Det kräver mycket plats och infrastruktur. Bland annat därför tänker jag att Framnäs, som är Nagubornas paradis, på många sätt kan lida av en husbilscamping.

Tuuli Meriläinen
man framför hus i gul arbetsrock

Henri Talvitie

– Jag har funderat en del på alternativen och tycker att det är en svår fråga. Men jag tycker inte att Framnäs är bäst. Det området tycker jag att man kan utveckla på andra sätt.

– Bästa alternativet är kanske parkeringsplatsen i södra hamnen. Men är området för litet?

Tuuli Meriläinen
sittande kvinna inomhus

Alice Björklöf

– Jag tycker att det är bra att alla alternativ utreds, också Framnäs. Jag förstår väl att de som bor nära Framnäs inte vill ha husbilsparkering nära inpå. Men bilarna är där redan nu och parkeringen måste organiseras. Husbilsparkeringen måste vara nära centrum så man kan gå dit.

– Jag tycker södra hamnens parkeringsplats är bästa alternativet, men det är möjligt att platsen är för liten som den är nu.

– Husbilsturister brukar i allmänhet vara fredliga och skötsamma. Men vi har faktiskt haft folk som campat på vår, Nagu Andelsbanks, parkering och tagit el från våra stolpar!

Tuuli Meriläinen
kvinna inomhus som ler

Sofia Saarinen

– Personligen tycker jag att Södra hamnens parkeringsplats skulle vara bäst. Jag tycker att man borde utveckla hela strandkanten och snygga upp området, som nu döljs av sly, så att man ser byn då man kommer över bron. Där skulle man kanske också kunna ha kajakuthyrning och roddbåtar.

– Framnäs är lummigt och varmt och jag förstår att man inte vill ha husbilar precis där. Men som husbilsturist skulle jag såklart parkera på första parkett vid Framnäs strand så länge ingen jagar bort mig.

– Folk med husbilar brukar fråga oss här på Saaristo Shop Nagu var de kan campa och om de får använda södra hamnens parkeringsplats.

Tuuli Meriläinen
kvinnar med barn i famnen utomhus på vintern

Rimma Joenperä med dottern Thea Smeds

– Det är bra att det kommer en campingplats för husbilar och jag har inget emot att den skulle komma till Framnäs. Men då måste man fixa infrastrukturen.

– Om det är möjligt kan Södra hamnen vara bra, om där bara finns utrymme.

– Jag pratade med en bekant som har husbil förra veckan och då kom det fram att om man betalar för att campa så är det viktigt att det finns service nära, som restauranger.

Reporter/Toimittaja - Pargas Kungörelser/Paraisten Kuulutukset (Skärgården/Saaristo)
Publicerad: