Att smaka på viner - den roliga delen av vinets värld!
[caption id="attachment_310580" align="alignnone" width="1500"] Det är kul att smaka på vin! Foto: Zachariah Hagy/unsplash.com[/caption]
De två senaste delarna av denna kolumn behandlade vinets smaker och dofter samt vinets komplexitet och balans.
Att ha vetskap om de begreppen är, om inte nödvändigt, så åtminstone till god hjälp när du kommer till nästa steg – att smaka på viner.
Att smaka på viner har sist och slutligen en enda funktion: Att se om du gillar ett speciellt vin. I längden kan smakningar också ha en jämförande funktion. Gillar du det här vinet bättre än det där?
När de som kan och vet testar ett nytt vin gör de saker i en specifik ordning.
Först kollar de färgen på vinet, sedan doftar de och sedan smakar de (inte sällan med en del lustiga ljud involverade). Slutligen spottar de ut vinet – och sedan börjar allting om från början med nästa vin.
Det gör inte vi. Vi håller oss till doft och smak – de är det mest väsentliga.
Du kan välja att smaka på vin på ett av två sätt. Det enkla sättet är att du, varje gång du testar ett nytt vin, tar en kort stund där du bara funderar över vad vinet doftar och smakar.
Det kommer att kännas töntigt att sitta och fundera över något så självklart som doft och smak till en början, men man vänjer sig.
Behöver du en fusklapp för vad du ”borde” hitta för dofter och smaker så kan du alltid ta hjälp av alkoholmonopolets egna webbsidor, där alla deras viner finns beskrivna.
Ibland hjälper det att någon annan har hittat en doft eller smak, så att man själv lättare märker den. Om man smakar på ett vin som ”ska” smaka körsbär är det helt enkelt lättare att hitta körsbärssmak om man vet att den smaken ska finnas där.
Att smaka på vin på det här sättet kräver egentligen inga förberedelser alls.
Det är bara att köpa en flaska och sätta igång med sniffandet och smuttandet – det är så jag testar de flesta nya viner.
Det andra sättet kräver lite mer förberedelse men det är en betydligt effektivare inlärningsmetod.
Här handlar det om att jämföra viner med varandra. Det betyder att du testar två eller tre olika viner samtidigt för att lära dig skillnader och likheter mellan dem.
Senare, när den här kolumnen kommer in på de olika druvsorterna, kommer jag att föreslå tre prisvärda viner per druva som du kan jämföra. Det gör det enklare att lära känna en viss druva och dess variationer.
Men det är inget som säger att du måste smaka på två eller tre viner av samma druva, när du testar flera samtidigt.
Pröva till exempel att köpa vin av druvorna shiraz, sangiovese och pinot noir och ställ dem mot varandra. Det är visserligen tre röda viner, men om du smakar och tänker efter så kommer du att känna en tydlig skillnad – och då har du lärt dig något om alla tre!
Gången därpå kan du istället testa att köpa shirazvin från tre olika länder och se om du hittar skillnader trots att det är samma druva.
Möjligheterna är oändliga och nu när vi har kommit till den roliga delen av vinets värld är det bara att köra igång och lära sig mer!
Vill du läsa Robin Sjöstrands tidigare kolumner? Här hittar du dem.