Att få leva i ett fritt land
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag skriver detta på en vintrig februarisöndag. Det är ljust och ganska kallt därute, och det är helt skönt att kunna sitta inomhus och bearbeta sin text. Och dessutom är det ingen söndag som helst, utan valsöndagen.
I dag har vi presidentvaldagen i vårt land, och om några timmar får vi veta om republikens president kommer att vara Stubb eller Haavisto.
Presidentvalet har präglat hela den gångna månaden: jag har sett valreklam, både på stan och mindre som jag har fått hem, jag har druckit varmt och ätit någonting smått på ett valkafé, och därutöver har jag tillbringat många kvällar framför tv:n: det har faktiskt varit en del valdebatter!
Valdagen och hela processen med presidentvalet har ibland lett mina tankar till demokratin. Jag har igen blivit påmind om att vi lever i en demokrati, i ett fritt land som garanterar oss finländare många värdefulla rättigheter och friheter. Presidentvalet där vi faktiskt har möjligheten att välja mellan flera olika kandidater utgör en stark symbol för allt detta.
Enligt det gamla ordspråket en lär sig att uppskatta någonting först efter att man har förlorat det. Detta har jag i tankarna när jag inser att vår demokrati och frihet inte är självklara, utan någonting som jag – och alla av oss, tror jag – bör uppskatta och värna om.
I mitt innersta har jag märkt att självständighetsdagen har blivit mycket viktigare för mig efter att kriget i Ukraina bröt ut. Våra tidigare generationer har fått kämpa för friheten och självständigheten, och en sådan kamp pågår ganska nära oss, idag. Utifrån detta är det lätt att vara tacksam.
Vi kristna har ibland kallats som medborgare i två riken. Vi har vårt jordiska leverne, men samtidigt är vi även en del av Guds rike.
Vår nordiska lutherdom har traditionellt uppmuntrat oss till arbetet för det gemensamma bästa. Detta kan ske på många olika nivåer, i familjen och när vi jobbar med våra vardagliga sysslor, men även på den samhälleliga nivån.
Även vårt nordiska välfärdssystem har forskats utifrån de inslag som lutherdomens etos har bidragit till.
Presidentvalet ger oss en chans att åtminstone för en liten stund stanna inför det som berör vårt liv i det jordiska riket, vårt deltagande i dess politik. Därför vill jag i dag säga: kom ihåg att rösta!
Den här vädjan kommer för sent med tanke på presidentvalet, men det kommer att bli nya val.
Nu kommer vår republik att få sin nye president, och den finländska demokratins värdefulla arv går vidare.
Detta är någonting som vi alla kan vara tacksamma för.