Äter du helfabrikat på nätet utan att veta om det?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det produceras 60 timmar film per sekund på Youtube, till exempel. Det är en otrolig revolution att ha tillgång till den enorma mängd tankar, idéer och information som finns tillgänglig på nätet.
Det ser ut som att den skrivna informationen har genomgått en tydligt riktad evolution. Från en början var det mycket svårt att skriva och kopiera, men sedan tryckpressen fått spridning blev plötsligt text, relativt sett, mycket billig att reproducera. Men själva produktionen av originella texter var fortfarande lika svårt. Med maskinskrivare att generera ny text betydligt enklare och samtidigt trycka den effektivare. Tidningar med enorma sidor och tjockt med text var på mode.
Denna trend låg sig stark ända tills it-revolutionen började ta fart. Visst hade bilder i tidningar och TV sin roll, men riktig information fanns i artiklar och böcker. Stod det i en bok, då var det sant.
Vissa av oss har en nostalgisk känsla av hur det var när allt som var sant stod i böcker. Det har jag med.
Men jag är också medveten om att det var väldigt lätt att skriva in något som inte var sant i en bok, då det krävdes en enorm medvetenhet och ork att verkligen förstå när en författare dragit en felaktig slutsats. Men visst, på sätt och vis var det bättre. Informationen var visserligen processad, men inte helfabrikat.
Rå förstahandsinformation är inte processad. Då har du tillgång till alla lukter, ljud känslor, rörelser och händelsens alla nyanser. Men sådan information räcker inte ifall du vill lära dig om mer än din absoluta närhet. Då behöver du information av någon annan.
En lämplig jämförelse finns med livsmedelsindustrin. Du äter sällan mat som du skördat själv. Och du äter den sällan rå. Du kokar den, det vill säga processar maten. Precis samma är det med informationen. Den är processerad av någon innan vi får ta del av den. ,
Livsmedelsindustrin säljer inte bara råvaror, utan också det vi kallar för hel- och halvfabrikat. Och det är lätt att säga att den som bara äter helfabrikat inte äter en särskilt balanserad och hälsosam kost. Det saknas naturliga vitaminer och mineraler.
Och det finns massor av konstiga tillsatser som aldrig skulle varit där om du lagat maten själv.
Tänk om det är så, att precis på samma sätt som helfabrikat är dåliga för hälsan, är industriellt bearbetad information precis lika dålig för din kunskap?
Allt mer av vårt nyhetsintag består av korta klipp, rubriker och vars texter saknar direktkontakt med källan. Journalisterna som skriver om ämnet saknar själva intresse att sätta sig in i vad som egentligen pågår.
Nyhetsrytmen går så snabbt att vidare granskning av ett fenomen tar för lång tid. Maskineriet pumpar ut färdigmalda, lättuggade och onyanserade informationspajer.
Allt för mycket av det som produceras på våra större informationskanaler, både hos traditionella aktörer såsom YLE men även de nya medierna som Facebook, är helfabrikat. Allt för lite bygger på insatta journalisters arbete nära händelsernas centrum. Allt för sällan handlar det om att hitta sanningen, utan att istället fundera på vad som är “passande”.
Det här är mitt försvar för riktig journalism. För vi behöver processad information. Till och med halvfabrikat.
Vi kan inte leva ett upplyst liv om vi inte kan ta del av mer än det vi själva kan uppleva. Vi vill att någon behandlar informationen åt oss. Någon som tar fram olika vinklar som vi själva skulle missa. Någon som fördjupar, förankrar och nyanserar. Någon som söker sanningen.
Men helfabrikat, det måste det bli stopp på.
Rasmus Basilier
Ekonomie magister
Program manager, German Scalers Expansion Accelerator