ÅST repar sig efter coronan – det kommande spelåret bjuder på skräck, ståuppkomik och skeppsbrott utanför Utö
Åbo Svenska Teaters teaterchef Jukka Aaltonen säger att teatern har klarat sig relativt bra under våren efter att coronarestriktionerna gradvis lättade.
– Vi har lyckligtvis inte behövt ställa in särskilt många föreställningar, säger Aaltonen i ett pressmeddelande.
Nu ser teatern fram emot resten av året och år 2023.
Spelåret inleds med barnpjäsen "Mitt och Ditt och Mitt" som handlar om Haralsson som är snällast i världen. Så snäll att hon ger bort alla sina nya fina slipsar. Men kan man vara för snäll? Och vad ska man göra åt det i så fall?
Pjäsen ska främst turnera på daghem och i förskolor. I rollerna ses Anja Bargum och Åsa Wallenius.
Senare i höst kliver greve Dracula upp på scenen. Föreställningen har redan nu haft ett stort förhandsintresse och de grupper som under coronapandemin uteblivit har nu flitigt bokat in sig till skräckklassikern med Riko Eklundh i huvudrollen.
Pargasbon Anders Helenius bjuder på standupkomik med sin nya helaftonsföreställning som han kallar "Nåt att göra". Helenius uppträder på Tiljan och åker på turné.
"Vår Honey" drar igång sin tredje säsong och åker igen ut på turné. Pjäsen handlar om tre generationer, tre väninnor, tre ex-män och fyra barn.
Tills jul visas Charles Dickens julklassiker "En Julsaga" där den elake Scrooge via tre julspöken fundera på sig själv. Spöken är både snälla och roliga. Lille Tim i den fattiga men kärleksfulla familjen Cratchit är glad även om han är allvarligt sjuk. En Julsaga ramas in av en julidyll där förändring till det bättre får sin chans.
Våren 2023 är det sedan dags för ny finlandssvensk dramatik. Pjäsen "Storm" är skriven av Hanna Åkerfelt och handlar om två dramatiska skeppsförlisningar som har skett i vattnen utanför Utö.
Fyra skådespelare blåser liv i berättelserna om Draken som förliste år 1929 och Park Victory,1947. Båda lämnade på sitt sätt bestående spår i Finlands sjöfartshistoria. Pjäsen regisseras av Julian Garner och kostymdesign och scenografi görs av Hanne Horte. I det kreativa teamet ingår ljusdesigner Antti Niitemaa och maskdesigner Sabina Segerström. Pjäsen spelas på studioscenen och åker ut på turné.
Under hösten och vintern ordnas också fyra författarträffar, tre monologer, det spelas jazz- och folkmusik och dockteater och den traditionella julkonserten ljuder i december.