Åsikterna går i sär om klimatet i fullmäktige – några upplever en positiv utveckling, andra är trötta på tröga processer
Gruppordförandena för de olika partierna har olika åsikter om hur arbetet i fullmäktige har förändrats på de dryga tre åren. Mervi Uusitalo-Heikkinen (VF) ser inte stora förändringar, inte heller Juha Anttila (Sannf) tycker att upplägget är annorlunda än det var i början av mandatperioden.
Socialdemokraternas Piia Elo är inne på samma linje. Hon anser att tre år är en kort tid i kommunalpolitiken.
– Människorna har lärt känna varandra bättre. På så vis brukar också diskussionsklimatet bli bättre med åren.
Elo anser överlag att maktbalansen i fullmäktige är oförändrad, men med undantag för Sannfinländarna, vars gruppstryka har försvagats. Elo syftar på splittringen av partiet och det att en av de lokala sannfinländarna hoppade över till Blå, det nya partiet.
"Det tog två-tre år"
Saara Ilvessalo (Grön) upplever att grupperna har lärt sig hitta varandra i olika sakfrågor.
– Samarbetet fanns nog där från början, men det tog två-tre år tills vi fick vissa större saker, såsom borgmästaren och spårvägen, att gå framåt i beslutsfattandet.
Ilvessalo blev gruppordförande 2019, då hon efterträdde Niina Ratilainen på posten. Hon anser att det också har påverkat hennes personliga ”synvinkel” på hur allt går till.
En som anser att det har skett en förändring i hur allt går till i fullmäktige är Centerns Jarmo Laivoranta.
– Visst har det det. Det märks nu också att vi, som ändå är en liten grupp, har kunnat påverka.
Laivoranta har också en uppfattning om varför det har varit möjligt.
– Den positiva utvecklingen har följt av att det gamla upplägget med kohandel har försvagats.
Manni saknar avtal
Samlingspartiets Olli A. Manni anser att arbetet har varit en utmaning eftersom det inte gjordes ett ”helhetsmässigt avtal” i början av mandatperioden. Traditionellt har Åbopartierna efter ett val kommit överens om vissa gemensamma mål, ett avtal som stakar ut vissa principer för det politiska arbetet.
– I huvudsak har det varit möjligt att fatta beslut inom en rimlig tid, men det har gått långsamt att anpassa sig.
SFP-gruppens ordförande Nicke Wulff är mer kritisk. Han anser att diskussionsklimatet är väldigt dåligt och att fullmäktigebehandlingen känns som ett spel för kulisserna och de egna väljarna.
– Allt är ju klart innan mötet.
Wulff påminner om att fullmäktige är stadens högsta beslutande organ.
– Det skulle behövas en ordentlig uppryckning, man kan inte bara tala om vikten av fullmäktige utan det skall synas också.