Arkipelags dansare har framgångar i rytmisk gymnastik
Danseleverna i Arkipelag i Pargas har de gångna åren visat framfötterna med balettframgångar, men nu är institutet i gång i en annan gren, rytmisk gymnastik.
På några år har de dansare som också väljer rytmisk gymnastik på sitt schema gått från en handfull till 30–40, av Arkipelags omkring 200 inskrivna danselever.
Senaste veckoslut deltog sex dansare i tävlingar i rytmisk gymnastik och fyra av dem hade sådana resultat, i sin första tävling någonsin i grenen, att de flyttades upp till följande nivå eller klass.
– Det är egentligen rätt otroligt, säger dansläraren Solveig Ekholm, för vi är ett så pass litet institut nationellt sett, och de här flickorna håller på med rytmisk gymnastik som en hobby ett par gånger i veckan, medan de som tävlar på allvar tränar sex gånger i veckan.
Nu var det från klass ett till klass två flickorna kvalificerade sig, men det är ingen självklarhet det heller. I rytmisk gymnastik finns sex tävlingsklasser och ovanför dem en mästarnivå, förklarar Ekholm. Det är egentligen hennes dotter, Nadja Ekholm, som är huvudlärare i rytmisk gymnastik.
– Bedömningen är hård, varje liten rörelse synas av domarna, varje handled och vrist ska vara sträckt i rätt vinkel och när redskapen kommer med från klass två blir bedömningen ännu strängare, förklarar Ekholm.
Den rytmiska gymnastiken har många gemensamma nämnare med balett, och så gott som alla som tävlar i rytmisk gymnastik dansar också balett. I den här grenen är rörelserna mer akrobatiska, och i rytmisk gymnastik använder man också redskap. Redskapen är boll, band, hopprep, käglor och tunnband.
Den här eftermiddagen har tre av förra veckoslutets tävlande samlats i Arkipelags danssal. Laura Kallio, Lotta Bergman och Greta Holmberg avancerade alla från klass ett till klass två i tävlingen.
De dansar alla också balett. Två gånger i veckan tränar de balett, två gånger i veckan rytmisk gymnastik.
– Vi hinner med annat också, jag rider och sköter en häst en dag i veckan, berättar Laura Kallio, sjätteklassare.
– Och vi har en häst, säger Lotta Bergman, tredjeklassare.
– Och jag spelar golf, säger Greta Holmberg, sjätteklassare.
Den fjärde Arkipelagdansaren som nu avancerade till klass två i rytmisk gymnastik är Stella Ake, andraklassare. Nu har Arkipelag tio dansare i andra klassen.
När ska ni tävla igen?
– I början av sommaren, jag har redan anmält mig till tävlingen, säger Laura Kallio.
Solveig Ekholm förklarar att de oberoende av tävlingsframgång inte kan avancera till klass tre innan ett halvt år har gått från föregående avancemang, vilket genast väcker ett sorl hos flickorna. Rytmisk gymnastik är så roligt, förklarar de.
– Akrobatiken är ofta det som uppskattas, säger Ekholm, och redskapen.
Grenen kräver vighet, styrka, balans, kunskap att hantera redskapen och den är fartfylld på ett annat sätt än baletten.
Dräkterna flickorna bär är också så vackra.
Finns det regler för hurudana dräkter man ska ha i rytmisk gymnastik?
– Ja, en hel uppsjö med regler, säger Ekholm.
– Den här dräkten är köpt på dansarnas loppis, och den har den finska flaggan för att den som har haft den har tävlat för det finska landslaget, förklarar Laura Kallio.
Undra på att tävlingsambitionerna stiger. När det ska poseras för kameran har de hunnit värma upp lite och svänger vant ner sig i spagat på golvet.
– Man ska klara av spagat i alla riktningar i rymisk gymnastik, ler Ekholm och sätter sig huk bakom flickorna.
När Arkipelags dansare tävlar i rytmisk gymnastik representerar de Turun Urheiluseura.