Arbetslivscoachen: ”Det är jättehälsosamt att ha tråkigt”

Pixabay
En ritad bild där någon försöker öppna ett lås kring en hjärna.
Vad kan jag göra för att ta ansvar för mig själv i arbetslivet? I en serie på tre artiklar delar arbetslivscoach Daphne Jensen med sig av tips till den som vill ta bättre hand om sig själv på jobbet. Artiklarna handlar om hur man kan minska på känslan av splittring i arbetet, hur man tar hand om sin återhämtning och vad som avses med emotionell intelligens. Den här artikeln utgör del 2 i serien.
Publicerad:

Ju mer du gasar, desto mer måste du också kunna bromsa. Ungefär så kan man sammanfatta förhållandet mellan jobb och behovet av återhämtning från arbete.

Jobbar man med hjärnan och får mycket stimulans på jobbet kan återhämtning betyda att man ska låta hjärnan vila. Jobbar man med mera monotona saker behöver hjärnan bli stimulerad för att återhämta sig. Arbetslivscoach Daphne Jensen använder gärna bilen som en metafor:

– För att komma tryggt från punkt A till punkt B kan du inte bara gasa på för fullt, du måste också bromsa in emellanåt.

Men inte så att man aldrig får gasa på för fullt.

– Nej, det är inte så att det är farligt att jobba eller farligt att stressa. Men om gasen är i botten hela tiden blir det tokigt, säger Jensen.

Dags att trycka på bromsen? – några frågor man kan ställa sig:

Blir jag lätt överväldigad av tidspress på jobbet?
Tänker jag på mitt jobb genast då jag vaknar på morgonen?
Kan jag slappna av och ”stänga av ” jobbet då jag kommer hem?
Då jag går och lägger mig, har jag känslan att ”arbetet inte släpper tag om mig”
Säger människor i min närhet att jag offrar för mycket för mitt jobb?
Har jag svårt att somna på kvällen ifall jag vet att jag skjutit upp att göra något på dagen?

Överbelastningssymtomen kommer smygande

Men hur vet man om det är så att man hela tiden kör på med gasen, mer eller mindre, i botten?

Överbelastningssymtom kommer oftast smygande och det kan vara förvånansvärt svårt att få pejl på dem i tid.

Det kan handla om att man sover dåligt eller att man känner sig trött fast man sovit. Det kan vara att man vaknar om nätterna och har svårt att somna om.

Att koncentrera sig på en längre artikel eller en bok kan kännas övermäktigt och man kanske glömmer bort avtalade möten eller samtal.

Ett tecken på att man inte regelbundet vilar ut kan också vara att man lätt blir irriterad och att den inre dialogen är negativ.

– Och går man omkring och talar fult och nedlåtande till sig själv kan ens tankar och känsloläge lätt avspegla sig på ens relationer till andra människor – med den påföljd att det kanske uppstår fnurror på trådarna med andra människor. Det här är illa även ur ett återhämtningsperspektiv eftersom goda relationer är viktiga källor för återhämtning, säger Jensen.

Mänskan har ingen bromspedal

Fysiskt kan det handla om spända axlar, huvudvärk, ont i musklerna och ett sug efter sött.

– Utmaningen ligger alltså i att vi fysiologiskt har en effektiv gaspedal men ingen bromspedal. Vi bromsar genom att lätta på gasen och då tar det tid att stanna. Det här betyder att det kan krävas en medveten insats för att koppla bort arbetet.

Jensen är arbetslivscoach och mental tränare. När hon träffar sina kunder får hon ofta höra om tidspress och brist på tid. En viktig insikt har varit att lösningen inte alltid handlar om mera tid – fast det först kan verka så.

– Ibland kan det handla om att man behöver få känna sig värdefull och tillräcklig. Att någon säger åt en att man gjort tillräckligt för i dag. Det kan vara viktigare än att på något vänster trolla fram mera tid, säger Jensen.

Tips!

Håll promenadmöten! Motion ger energi och positiva känslor
Skapa mikropauser under arbetsdagen! Med lite övning kan man på 30 sekunder, med 3 lugna djupa andetag och en suck, få stressnivåerna att sjunka.
Fikapauser! Värna om humor och gemensamma stunder av skratt och samhörighet på jobbet
Ha foton på dina barn eller djur på jobbet
Använd konst och kultur som redskap för återhämtning

Hur gör man då helt konkret för att trycka på bromspedalen?

– Jag tror att man måste tänka på sig själv som en helhet och göra små saker på olika fronter för att hjälpa sig själv att varva ner, säger Jensen. Och många har redan bra återhämtningsmetoder utan att kanske veta om det. Det gäller att bli medveten om vad som hjälper just en själv och sedan värna om de metoder som man får hjälp av.

När kroppen får röra på sig utsöndras bland annat endorfiner som skapar känslor av välbehag, energi och stressnivån sjunker. Det krävs ingen lång och ansträngande löprunda utan en kort promenad gör redan susen.

Att bli hörd är helande. Det känns bra när någon lyssnar på en, eller när man själv ger sig tid att verkligen lyssna på en annan.

– Kravlös närvaro, till exempel tillsammans med ett barn eller ett husdjur, är också något som gör att man kopplar bort jobbet, säger Jensen och fortsätter: Bastu, fiske och att vistas i naturen. Allra helst utan hörlurar och mobiltelefon!

– Och att ha långtråkigt är jättehälsosamt, säger Jensen. Då får tankarna komma och gå som de vill och hjärnan får ta paus från ständiga intryck.

Samtidigt får minnet då en chans att rensa bort onödigt och sortera in det väsentliga från arbetsminnet i långtidsminnet. Och det här är viktigt.

Monica Forssell
En leende kvinna vid ett bord.
Daphne Jensen är arbetslivscoach och hjälper människor att hitta olika vägar till ett bättre och mer balanserat arbetsliv.

Men varför är det så svårt att bara vara?

– Om man gått på en längre tid utan att stanna upp samlar man på sig känslor som man inte har hunnit bearbeta. När man sedan stannar upp hinner känslorna i kapp en och det kan kännas jobbigt, säger Jensen. Men känslor är inget att vara rädd för! De är som vågor, de kommer och går.

Hur ofta och hur mycket återhämtning var och en behöver är förstås individuellt. Men alla behöver någon form av återhämtning för att vara i balans.

– Och då menar jag inte balans som i att man balanserar på ett ben utan balans som betyder att man kan gunga rejält mellan att arbeta och inte göra det. Det handlar om att ha bra motvikter, påpekar Jensen.

Arbetslivscoach, jobbar med mänskligt ledarskap och arbetsvälbefinnande
Publicerad: