Arbetsförmågeledning eller ledning mot arbetsotillräcklighet?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Personalutskottet beslutade att föreslå för Egentliga Finlands välfärdsområdes styrelse att anslaget för personalförmåner riktas till arbetsvälbefinnandedagar. Vi, undertecknade arbetskyddsfullmäktige för Varhas social- och hälsovårdstjänster, uttrycker vår oro över personalens välbefinnande och nedvärderingen av dess betydelse samt frågar om man nu agerar i enlighet med sina egna värderingar?
Arbetshälsoinstitutet meddelade den 2 oktober 2024 i ett pressmeddelande att enligt forskning är en av tio anställda troligtvis utmattade.
I en organisation av Varhas storlek betyder det cirka 2350 anställda, och med tanke på den belastning som särskilt social- och hälsovårdssektorn har utsatts för de senaste åren, är siffran troligtvis ännu högre. Bland anställda inom sote-sektorn framhävs sjukfrånvaro relaterad till psykiska utmaningar på ett alarmerande sätt.
Trycket och kraven ökar, och oändlig flexibilitet krävs, men investeringarna i att uppmuntra och stödja personalen minskar.
Budgetnedskärningar, borttagandet av Smartum och riktandet av den återstående delen till rekreationsdagar – som garanterat inte alla kommer att kunna delta i – är en blöt trasa i ansiktet på arbetstagaren.
Trycket och kraven ökar, och oändlig flexibilitet krävs, men investeringarna i att uppmuntra och stödja personalen minskar. Att rekreationspengar riktas lika till alla anställda är praktiskt taget en helt orealistisk förväntan och placerar anställda i en ojämlik position. Detta står i strid med även Varhas egna ledningsprinciper.
Vi betonar, att en välmående personal är en fördel för arbetsgivaren och ett visitkort för kunderna.
Välmående personal sparar arbetsgivarens pengar, och förebyggande åtgärder är mycket mer kostnadseffektiva än att hjälpa enskild anställd som redan har förlorat sin arbetsförmåga, att återfå sin arbetsförmåga. Välfärdsförmåner är ett kostnadseffektivt sätt att stödja anställda i att ta hand om sin egen arbetsförmåga.
Vi kräver att Varha skapar välfärd i stället för att se det som en ineffektiv kostnadsdel.