Är robotiken och artificiell intelligens religion eller politik?

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Några kommentarer till Annina Suominens artikel om Cristina Anderssons förläsning vid Arbis 11.10. (ÅU 13.10) och till själva föreläsningen.

Rubriken var ”Kvantmaskiner, roboter och arbetets framtid”, men det mesta handlade ändå om robotar, med betoning på hjälpande robotar med en IQ på 55. Man fick också veta nåt om till exempel världsmästarroboten i svårlösta spel och hundroboten – hur nu sådana roboter hjälper människan?

Kvantmaskiner fick man inte veta så mycket om – annat än att de är på kommande. Och ifall nåt nytt sades om arbetets framtid kan man fråga sig.

Oberoende av 55 IQ tycktes CA ändå anse att alla roboter var genier som kan lära sig vad som helst (eller vara det i en okänd framtid?).

Vill vi ha sådana robotar? Det finns ju till exempel inga regler för hur de används.

I artikeln betonar Cristina Andersson också att ”Robotarna är ett hot bara om vi vägrar att förnya oss.”. Det betyder ju att där måste finnas ett tvång (att förnya sig)! – CA säger också att det är farligt om robotiken släpar efter i vårt land. Hur ser den faran ut? Farligare är väl det att förespråkarna bara bortförklarar oönskad kritik, till exempel etikdiskussionen.

Mot slutet av föreläsningen visade CA några sammanfattade tankar om robotar (vilka hon inte alls kommenterade), där det bland annat sades att de”kommer att utmana vår identitet” och att de ”gör beslut vi inte förstår”, samt att ”vi måste godkänna att vi inte förstår”. Hur skall man tolka det? Vad är bluff eller inte?

En av åhörarna frågade redan i början av föreläsningen om detta (föreläsningen) är religion eller politik?

Vad är ”vi måste godkänna att vi inte förstår” annat än religion! Där finns kanske nåt scientologiskt i det hela?

Och politik vädjar CA till också i artikeln …

Kan i det sammanhanget nämnas om en statlig arbetsgrupp som utgår ifrån artificiell intelligens (AI), inte robotar. Deras senaste rapport är från 20.6.2018 (se Arbets- och näringsministeriets publikationer – den finns endast på finska).

Eva Nordström

Publicerad: