Är Åbos motionstrappa verkligen värd 1 700 euro per steg?

Nicke Wulff
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo stad planerar att bygga en motionstrappa uppför Hirvensalo slalombacke, en investering som enligt planerna kommer att kosta 410 000 euro för 242 trappsteg – vilket motsvarar ett pris på nästan 1700 euro per steg.

I en tid där vi ständigt talar om kommunens ekonomiska utmaningar, måste vi ställa oss frågan: är detta en rimlig användning av våra skattemedel?

Det är inte projektet i sig som jag ifrågasätter.

Motionstrappor är fantastiska tillskott till vår stadsmiljö, främjar folkhälsa och uppmuntrar till rörelse.

Men när man jämför med Hundbanans motionstrappa i Pargas, som enligt deras projektuppgifter kostade 200 000 euro och är dubbelt så lång, blir kostnaden för Åbos projekt svår att förstå. Det är nästan dubbelt så dyrt, trots att trappan är hälften så lång.

Åbos motionstrappa är nästan dubbelt så dyr, trots att trappan är hälften så lång.

I en ekonomisk situation där staden kämpar för att få ihop ekonomin, måste vi vara extra noga med varje investering.

Att spendera så stora summor på en enskild trappa när vi samtidigt diskuterar nedskärningar och eventuella skattehöjningar är ett hån mot både skattebetalarna och de som kämpar för att upprätthålla stadens kärnverksamheter som skolor och sociala tjänster.

Det är hög tid att Åbo stad granskar sina projekt och kostnadskalkyler för att säkerställa att vi inte bygger bort oss från framtiden. Vi behöver investeringar, men de måste vara genomtänkta och ansvarsfulla.

Låt oss bygga en hållbar stad utan att överbelasta ekonomin – trappa för trappa.

Nicke Wulff
Stadsfullmäktige och suppleant i idrottsnämnden, SFP
Publicerad: