Äntligen dags för Islaparlament på Kimitoön – den här gången på distans

Emilia Örnmark
en skara unga bakifrån i ett auditorium
Islaparlament 2019. Här röstar Islaparlamentets ledamöter och fritidschef Bosse Ahlgren räknar. I år sker det här på distans. Arkivbild: Emilia Örnmark
Publicerad:

Det årliga Islaparlamentet, barnens och ungdomarnas årliga kongress på Kimitoön, hålls på tisdagen.

Under kongressen avgörs hur 10 000 euro fördelas mellan olika projekt som gagnar barns och ungas trivsel i kommunen.

Inför årets kongress har det skickats in över 40 projektansökningar. Fotbollar, vinterleksaker, klätterväggsgrepp och biljardbord till skolan, samt ett LAN-party och en ny skateparksramp är några exempel på vad barn och unga på Kimitoön i år vill satsa pengar på.

Första gången på distans

Den här gången ordnas Islaparlamentet på distans, och därför finns möjlighet för alla skolklasser på Kimitoön att delta. Också röstningsverktyget är i år elektroniskt.

Tidigare år har parlamentet arrangerats i Villa Lande i Kimito, där man röstat med handuppräckning. Då har främst de röstberättigade och de som presenterat sina idéer varit på plats.

Enligt traditionen sammanträder parlamentet på Barnkonventionens dag i november, men liksom mycket annat år 2020 blev också den här programpunkten uppskjuten.

Ungdomsparlamentet håller i trådarna

Kimitoöns kommun har haft ett ungdomsparlament ända sedan 2009. Alla öns högstadium samt gymnasiet är representerade i ungdomsparlamentet och möten hålls ungefär en gång i månaden.

Utöver möten ordnar man olika slag av evenemang, avger utlåtanden och håller i trådarna för Islaparlamentet, där förutom ungdomsparlamentets representanter även finns två representanter från varje skola.

I Kimitoön har ungdomarna också närvaro- och yttranderätt i alla kommunens nämnder samt i kommunstyrelsen.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: