Antibiotikaresistent tarmbakterie fortsätter spridas inom sjukvården i Åbo
Epidemin förorsakad av vankomycinresistent enterokock (VRE) fortsätter fortfarande inom välfärdssektorns enheter i Åbo. Sedan den 15 oktober har man konstaterat allt som allt 65 VRE-fall inom Åbo stadssjukhus och Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS). Alla fall har handlat om symtomfria bärare av VRE och man har inte tillsvidare stött på infektioner förorsakade av bakterien.
Den vankomycinresistenta enterokocken (VRE) är en tarmbakterie som vanliga antibiotika inte biter på. Bakterien kan förorsaka urinvägsinfektioner, sårinfektioner och sepsis (blodförgiftning). Den är dock inte särskilt virulent, det vill säga dess förmåga att förorsaka infektioner är i allmänhet svag. Men ett problem är att få antibiotikasorter som biter på VRE.
Infektionsbekämpningsenheterna inom ÅUCS och Åbo stads välfärdssektor utreder för närvarande epidemin. En viktig del av utredningen går ut på att identifiera personer som kunde ha exponerats för VRE och att ta sållningsprov av dessa personer. Antalet personer som kan ha blivit exponerade för smittan är flera hundra och man har tagit över 4000 sållningsprov under slutet av år 2018.
Det tas VRE-sållningsprov av alla patienter som kommer till Åbo stadssjukhus, och av alla patienter som kommer till ÅUCS efter att ha blivit behandlade vid Åbo stadssjukhus. För att begränsa epidemin, måste bärare av VRE-bakterien vårdas i enskilt rum eller koncentreras till så kallade kohortenheter. Det finns också bärare i privata boendeserviceenheter.
Inom Egentliga Finland upptäcks årligen 2–6 sinsemellan orelaterade, icke-epidemiska fall av VRE.