"Ansvarsfull politik innebär att våga göra svåra och obekväma beslut, och inte skjuta fram problemen"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. På styrelsemötet i Egentliga Finlands välfärdomårde (Varha) i tisdags 7.11, röstade styrelsen om åtgärdsplanen för att balansera välfärdsområdets ekonomi.

Det ursprungliga, av tjänstemännen, förberedda förslaget med ett sparkrav på 270 miljoner förlorade i omröstningen. Istället föll rösterna 7–8 för en åtgärdsplan där sparkravet sänktes till 230 miljoner.

SFP röstade för det ursprungliga förslaget, eftersom gruppen anser att man inte kan godkänna något annat förslag än det där man följer lagen, och får ekonomin i balans.

Åtgärdsplanen är ett dokument som Finansministeriet kräver av välfärdsområdena, där det ska redogöras för hur välfärdsområdena ska få sin ekonomi i balans. På basis av den beviljas eller avfärdas välfärdsområdena tillstånd för låneupptagning för investeringar.

I Varha innebär investeringar nybyggen eller renoveringar av exempelvis äldreboenden, hälsocentraler och brandstationer. För det svenska Egentliga Finland finns det väldigt avgörande investeringar med i planen, såsom nya brandstationer i Pargas och Västanfjärd, nytt äldreboende på Kimitoön och en tvåspråkig vårdcentral på Kaskisbacken i Åbo.

SFP anser att investeringarna som medför friska, ändamålsenliga lokaler är nödvändiga för att kunna trygga servicen i framtiden. Väl fungerande lokaler är viktiga för både klienters och personalens trivsel och säkerhet. Det i styrelsen fattade beslutet 7.11 om ett sänkt sparkrav, äventyrar alla dessa investeringar.

Ansvarsfull politik innebär att våga göra svåra och obekväma beslut, och inte skjuta fram problemen till följande generationer.

SFP:s fullmäktigegrupp axlar sitt ansvar och gör sitt yttersta för att Varhas invånare får sin service som de är berättigade till, hållbart nu och i

framtiden. Varhas fullmäktige kommer att rösta om åtgärdplanen på onsdagens fullmäktigemöte 15.11.

Ännu finns det möjlighet att bära sitt ansvar och rösta för en hållbar framtid.

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha

Publicerad: