Ändrat skolsystem i Åbo skapar osäkerhet – "om man bara skulle justera gränserna skulle det vara färre som blir besvikna"
Åbopolitikern Jonas Heikkilä, De gröna, har själv upplevt att familjens barn har fått gå i olika skolor i Åbo då gränserna för de så kallade elevupptagningsområdena ändrades förra gången 2017.
– Vi berördes av den förra förändringen. Jag vet hur jobbig den här osäkerheten är för familjerna kring vilken skola det blir för det egna barnet.
Hans äldsta barn hade redan hunnit börja i en av de svenska skolorna i Åbo då elevupptagningsområdena ändrades inför mellanbarnets skolstart.
– Den gången vägde syskonkriteriet inte så tungt och förskoleplatserna fördelades genom lottning. Men vi accepterade det, för gränserna för områdena hade ändrats.
En vecka före skolstart fick mellanbarnet till sist plats i samma förskola som äldsta barnets skola, men det var genom lottning av en extra plats.
Också nu är en ändring av elevupptagningsområdena för barn som ska gå i skolan på svenska aktuell i Åbo (ÅU 4.10.2022).
Beslutet borde fattas den 3 november
Den här gången berörs Heikkiläs familj inte, men han är en av de politiker som ska fatta beslutet om hur det ska bli, som en av medlemmarna i den svenska sektionen.
Redan den 3 november, på sektionens nästa möte, borde beslutet fattas för att den planerade tidtabellen ska hålla.
Då skulle familjerna lämna in sina önskemål i januari och få besked i mars om vilken skola det blir hösten 2023.
Heikkilä säger att han förstår principen med att elevupptagningsområdena görs om, det vill säga slopas enligt förslaget, för Cygnaeus skola är överfull och fler barn måste styras till Sirkkala skola.
Tydliga kriterier, tack
– Kriterierna för hur man bestämmer vilken skola det blir för ett barn måste vara tydliga. De måste på något sätt vara mätbara och tillräckligt entydiga.
Med hänvisning till tillänglighetsprincipen, det vill säga att barnet ska ha en så trygg skolväg som möjligt till fots, med cykel eller med buss, säger Heikkilä att man i så fall borde bestämma skolan för de barn som har den längsta skolvägen först.
– Om platserna till exempel i Cygnaeus tar slut då, så kan den situationen ju uppstå att barn som bor nära Cygnaeus ändå ska gå i Sirkkala skola. Jag är inte övertygad om att det är en bra idé att de svenska barnen ska ha ett enda gemensamt upptagningsområde.
Skulle hellre flytta gränserna
Han skulle hellre se att man bara flyttar gränserna för elevupptagningsområdena, som man har gjort tidigare när någon skola har blivit för trång och fördelningen mellan skolorna har varit ojämn.
– Jag är väldigt besviken på beredningen. Jag förstår problematiken, men tycker att man nu går in för fel metod. Skulle man flytta gränserna kunde familjer som bor på fel ställe ansöka om att få byta.
Enligt Heikkilä skulle det påverka färre familjer än i den föreslagna modellen, där alla familjer kan önska vilken skola de vill.
– Det skulle skapa mindre oro. Om man bara skulle justera gränserna skulle det vara färre som blir besvikna.
Föräldrar uppmanas svara på enkät
Heikkilä var inte själv med på sektionsmötet i somras då man beslöt att utreda ett enda elevupptagningsområde vidare.
– Jag tycker att man borde ha utrett alternativet ordentligt om hur situationen skulle se ut om gränserna för de nuvarande områdena ändras, som man har gjort tidigare.
– Vad händer om många besvärar sig till Regionförvaltningsverket över att deras barn har placerats i en annan skola än vad de vill? I värsta fall har vi barn som börjar skolan i höst utan att besvären har hunnit avgöras. Varför kan man inte bara till exempel bestämma att barnen från Hallis ska gå i Sirkkala skola? Det skulle fungera bra med buss.
Jonas Heikkilä uppmanar alla Åboföräldrar som berörs av den planerade förändringen gällande elevupptagningsområdena att svara på enkäten senast den 14 oktober på Åbo stads webb (Kerrokantasi på turku.fi).
Artikeln korrigerad 6.10.2022 kl. 9.13. Heikkiläs mellanbarn fick till sist plats i samma förskola som äldsta barnets skola i alla fall. I en tidigare version av texten förstod man att det inte skulle ha varit så.