Amorella väntar på flaggbyte i Italien – "Resan hit gick riktigt bra"

Privat
En solig hamnstad
M/S Amorella ligger förtöjd i hamnen i Genua.
Publicerad:

Klockan 10.45 på måndagsförmiddagen angjorde M/S Amorella kajen i den italienska hamnstaden Genua. Då hade det gått drygt 12 dagar sedan hon lämnade Helsingfors på sin sista resa under finsk flagg.

– Vi är väl förtöjda, solen skiner och resan hit gick bra, för det mesta i medvind, utan vare sig sjögång eller tekniska problem så det var på alla sett en lyckad resa, säger befälhavaren Tom Kostiainen.

Viking Line sålde Amorella i augusti till det fransk-italienska rederiet Corsica Ferries som också köpte M/S Mariella för ett och ett halvt år sedan. Rederiet bedriver kryssningstrafik på Medelhavet.

Tom Kostianen flyttar över till M/S Gabiella då han mönstrat av från Amorella.

Kostiainen och hans 22 Viking Line-kollegor väntar nu på att få byråkratin avklarad och att den finska flaggan byts ut mot den italienska.

– Vi väntar här tills flaggan är bytt och att den italienska besättningen tar över. Hur länge det tar vet vi inte, det kan ta en, två eller tre veckor. Medan vi väntar ska vi se till att säkerhetsrutinerna ombord fungerar och bistå klassificeringssällskapet och myndigheter som kommer ombord.

Kommer ni att hinna med nån sightseeing?

– Det gör vi säkert. Halva besättningen är alltid ombord, men de som är lediga har tid att bekanta sig med stan och omgivningen.

ÅU/Mapcreator

Amorella trafikerade nästan 34 år Åbo-Stockholmrutten och var i mångas ögon det enda riktiga passagerarfartyget.

Efter att Viking Glory i mars togs i trafik flyttades Amorella till Helsingfors-Stockholmrutten där hon gjorde sin sista resa den 17 september.

Kostiainen kom till Amorella i december i fjol från Viking XPRS där han jobbat sedan 2008. Trots sin relativt korta tid på Amorella har han starka band till henne.

– Allting har ett slut och man kan väl säga att Amorella fick ett lyckligt sådant. Efter coronapandemin och de osäkra tiderna är det många betydligt nyare fartyg som har blivit skrotade så det är positivt att Viking Line fick henne såld och att hon kan fortsätta vara i trafik.

Hur tror du det känns när du mönstrar av för gott?

– Nog blir det säkert lite ledsamt, det har varit en fantastisk stämning ombord och en fin båt att jobba på.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €! Klicka här.

Reporter (Åbo)
Publicerad: