Alexia får hänga med i svängarna när mamma Karin dansar genom livet

Robin Sjöstrand
Kvinna med bebis
"En helt ny typ av kärlek". Så beskriver Karin Eklund känslan att bli mamma. I dag firar hon sin första mors dag.
Publicerad:

På julafton 2022 förändrades Karin Eklunds liv för alltid, på det sätt som ett liv förändras när man blir förälder. På en dag var livet fyllt av något nytt, något som ska tas i beaktande varje gång man tar ett beslut om livet – stort eller litet.

Men för Karin känns det ändå inte överväldigande att ha blivit mamma, och de fyra och en halv månaderna sedan Alexia Rei föddes har flutit på ganska lätt.

– Det har i stort sett varit som jag hade väntat mig. Den första tiden var förstås ganska omvälvande, men vi har hittat vardagslunken ganska snabbt. Jag tappar inte min identitet bara för att jag har blivit mamma.

Karin är kanske mest känd för Åboborna genom dansstudion KDC som hon grundade 2016. Sedan dess har dansstudion vuxit till sig ordentligt och hunnit flytta två gånger, tills den 2021 landade i de nuvarande lokalerna på Västerlånggatan..

– Från början drog jag i princip alla danslektioner själv, så det är ganska speciellt att jag nu kan ta mammaledigt från jobbet och dansstudion kan fungera utan mig, säger hon.

En normal termin har KDC mellan 15 och 20 anställda, däribland en heltidsanställd och en som jobbar mellan 60 och 70 procent. Övriga är timlärare. För Karins del har det inneburit att hon kunnat trappa ner på antalet danslektioner hon håller, men då tillkommer förstås det administrativa arbetet i stället. Antalet danstimmar trappades av förklarliga orsaker också ner under graviditeten.

– Som höggravid var det skönt att inte behöva dra danstimmar, det kan jag säga, säger hon och skrattar.

Karin Eklund


  • Ålder:31

  • Bor:I Österås i Åbo.

  • Familj:Sambon Linus Korkea-Aho, 33 och dottern Alexia Rei, 4,5 månader.

  • Yrke:Företagare inom både dans-, restaurang- och evenemangsbranschen. Driver dansstudion KDC och tillsammans med sambon Linus restaurangen Terassen Mat & Bar på Beckholmen i Hirvensalo.

  • Kopplar av:På stugan i Nokia, med bastu och bad. Hemma med promenader och Netflix. Och pussel, jag har till och med ett pusselbord som kommer fram i november varje år.

  • Favoritdansstil:Commercial dance. Det är den sortens dans som man ser i musikvideor och den är mycket populär just nu.

  • Bästa med att vara mamma: När man vaknar trött och sur och möts av ett överlyckligt ansikte som bara utstrålar "åh, det är du!".

Sen Alexia föddes har det varit mammaledighet som gäller. Karin var till en början orolig för att bli uttråkad.

– Jag är en så pass aktiv person att jag var lite rädd för att inte ha något att göra på dagarna, men det har inte varit några problem. Vi har en ganska chill bebis och hon får hänga med dit jag går.

Till en början handlade det mest om lunch- och kaffeträffar, men Alexia har också varit med på längre utflykter.

– Vi har redan varit på en södernresa och flera gånger upp till Jakobstad, varifrån Linus kommer, säger Karin.

Linus , med efternamnet Korkea-Aho , är Alexias pappa och Karins man. Han är också företagare, i och med att Karin och han sedan 2019 driver restaurangen Terrassen på Beckholmen på norra Hirvensalo. Under vintersäsongen har han en egen byggfirma som fixar mindre och större renoveringar. Att båda föräldrarna är egenföretagare har varit en stor fördel under Alexias första tid i livet.

– Linus kan ju välja själv hur mycket han jobbar och vilka projekt han tar på sig, och under den här första tiden har han jobbat lite mindre. Det har gjort att vi båda kunnat tillbringa ganska mycket tid med Alexia – jag har dessutom haft möjlighet att få egen tid och att gå och träna när det känts så, säger Karin.

Robin Sjöstrand
Kvinna, man och barn i en ihoprullad stående dansmatta.
Karin Eklund och maken Linus Korkea-Aho är båda två företagare, och de trivs med friheten att kunna ställa sina tidtabeller själva. "Det ger mera tid med Alexia", säger Karin.

I och med mammaledigheten har Karin också tagit ledigt från dansandet.

– Det har känts bäst att låta kroppen vila ett tag, och jag har bara yogat, simmat och promenerat. Och så har jag snurrat en del hemma också.

Men trots att dansen har fått vila ett tag, kryper den fram i hennes umgänge med dottern. Där får den liv och mening och skapar ett band mellan mot och dotter.

– Med henne så sjunger och dansar jag. Vi leker med rytmer och det är vår helt egna stund där vi är totalt närvarande. Det är så vi bondar, säger Karin.

Att vara mamma har öppnat upp en helt ny dimension i Karins liv och trots att hon säger att det mesta är som förväntat, så beskriver hon ändå känslan av att vara mamma som en "helt löjlig lycka".

– Man blir glad i magen och varm i hjärtat. Det är en helt ny typ av kärlek som man upplever.

Robin Sjöstrand
Kvinna med bebis.
Att vakna lite morgonsur och få se ett ansikte som tycker det är bäst i världen att man finns till är något som piggar upp Karin Eklunds morgnar just nu.

Något tvivel att Karin ville bli mamma har det aldrig funnits, inte heller från pappa Linus håll. Men precis som många förstagångsföräldrar i dag väntade de tills de var över 30 innan de skaffade barn.

– Egentligen var det coronan som fick mig att inse att det inte finns någon perfekt tidpunkt för att få barn. Men pandemin slog hårt mot ett litet dansföretag och då förstod jag att det inte är någon skillnad hur bra ställt man har fixat det, allt kan ändå försvinna över en natt.

Att man som ung vuxen bildar familj är heller ingenting självklart i dagens läge, säger hon, även om det var det för henne.

– Jag har alltid varit nära mina syskonbarn och på dansskolan har jag också varit lite av en mamma till dansarna, så det känns som en del av min personlighet. Men om jag ser på min umgängeskrets så är det ungefär 50/50 när man ser till hur många som vill ha barn. Vi är dessutom bland de första i gänget som skaffade barn och vi är ändå över 30.

Robin Sjöstrand
Man och kvinna med bebis, som sitter i en soffa.
Karin Eklund beskriver dottern Alexia som "ganska chill". Efter en månad sov hon redan hela nätter. – Men hon förstår sig inte på sovmorgnar, säger Karin.

Sin första mors dag firar Karin på jobbet. Terrassen har nämligen morsdagsbjudning och då är det bara att hänga med. Samma gäller för lilla Alexia.

– Vi försöker ha det så att hon lever med oss, att hon går dit vi går. Vi har ett såpass aktivt liv att det inte skulle fungera på något annat sätt, säger Karin.

Helt utan morsdagsfirande blir hon ändå inte.

– Mamma, pappa och min syster med familj kommer på bjudningen, så vi får en chans att fira mors dag ändå.