Aldrig ger vi upp ett kärnkraftsfritt Bottenviken
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag känner en stark oro för det som händer på vår jord. Smältande isar och glaciärer, förändrade jetströmmar, extremväder allt oftare världen över. Tiden med stora klimatförändringar är här nu.
För mig är det livsviktigt att kämpa mot all kärnkraft och kämpa för ett kärnkraftsfritt Bottenviken. Varken gammal kärnkraft eller ny fjärde generationens kärnkraft eller minikärnkraftverk är förnybara eller hållbara. Risken är stor för spridning av vapenplutonium och kärnvapen eller terror och sabotage i vår osäkra värld.
Det utbrända kärnbränslet är livsfarligt för allt levande i hundra tusen år. Det är helt omöjligt för en människa att tänka sig den tidsrymden – det är evigheten.
Rakt över Bottenviken från Bjuröklubb ligger Pyhäjoki. Freden vid Nöteborg slöts år 1323 mellan Sverige och republiken Novgorod. Den väldiga jättestenen som kallas Hanhikivi (Gåsstenen) i Pyhäjoki är en gränsmarkering från freden för 700 år sedan.
Idag är det omöjligt att besöka jättestenen. Udden där den ligger som också heter Hanhikivi är skövlad. Nu är här ett väldigt inhägnat industriområde. Det byggs hamn, inlopp och utlopp för kylvatten, bostäder, ja allt förbereds för att bygga en första kärnkraftsreaktor med namnet, Hanhikivi 1.
Fennovoima saknar fortfarande Finlands regerings tillstånd att bygga reaktorn.
Beslutet har flyttats fram till tidigast 2019 då Fennovoima inte kunnat lämna in de dokument som krävs av strålsäkerhetsmyndigheten STUK.
Bottenviken är en världsunik miljö som är mycket känslig för all miljöpåverkan.
Tänk, här skulle 45 kubikmeter varmt kylvatten släppas ut varje sekund, det blir 3 888 000 kubikmeter /dygn, år ut och år in. Tänk, det livsfarliga utbrända kärnbränslet skulle lagras nära stranden i mer än hundra år... NEJ, ett kärnkraftverk skulle få katastrofala följder för livsmiljön i hela norra Sverige.
Ett kärnkraftverk skulle också förändra områdets framtida säkerhet. Fennovoimas största ägare är ryska statliga Rosatom som har kontroll över entreprenörer och ekonomi. Reaktorn ska tillverkas i Ryssland och det upparbetade bränslet komma från Majak där Rosatom framställer kärnvapenplutonium.
Mindre än 15 mil från Pyhäjoki ligger centrala delar av Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå. Från Bjuröklubb är det ännu närmare.
Mycket glädjande har hittills 21 svenska kommuner i norra Sverige, med sammanlagt mer än 550 000 invånare, tagit avstånd från kärnkraft i Bottenviksområdet.
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har funnits i sju år. Nyss hemkommen från nätverkets inspirerande sommarträff i Lövånger är jag helt övertygad om att vi fortsätter kämpa till kärnkraftverket är stoppat.
Lena Lagerstam
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv