Äldre ska inte behöva flytta för att få boendeservice på svenska

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För några dagar sedan (1.10.2024) skriver Åbo Underrättelser i en artikel att Varha börjat erbjuda boendeplatser i andra välfärdsområden för Varhas svenskspråkiga äldre för att råda bot på bristen på svenskspråkiga boendeplatser.

Detta är inte hållbart, varken med tanke på Varhas ekonomiska läge eller den enskilda människan som har rätt till acceptabla boendeförhållanden under sitt livs höst.

Alternativen för de svenskspråkiga seniorerna till att bo inom Egentliga Finlands välfärdsområde får inte vara ett boende enbart på finska eller att flytta hundratals kilometer från hemorten.

Flytt från hemorten har nämligen framförts som ett alternativ – alltså att flytta från nära och kära till ett helt annat välfärdsområde som förväntas ordna boendevård på svenska.

Varhas rekrytering av svenskkunnig personal verkar inte fungera.

Motivationen bör stärkas med ordentliga lönepåslag i form av språktillägg, eftersom ingen börjar lära sig ett nytt språk för bara några tior till i månaden.

SFP:s grupp i välfärdsfullmäktige vill se ett genuint försök att locka svenskspråkig personal och att motivera finskspråkig personal att lära sig svenska.

Motivationen bör stärkas med ordentliga lönepåslag i form av språktillägg, eftersom ingen börjar lära sig ett nytt språk för bara några tior till i månaden.

Det krävs en verklig satsning, en satsning som i längden säkert blir billigare och mer hållbar än att köpa boendeplatser i andra välfärdsområden.

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha

genom

Merja Fredriksson

Ordförande