Ålandsbanken växer i Åbo och Pargas – bankens vd blir på gott humör då han ser på kontorens siffror
Coronaåret visade sig vara ett lyckoår för Ålandsbanken. Rörelseresultatet steg med 20 procent och uppgick till 39,7 miljoner euro, en ökning med hela 20 procent jämfört med 2019.
Samtliga affärsvolymer steg till nya rekordnivåer och som helhet kunde banken stoltsera med sitt bästa resultat någonsin. Därmed slogs det förra rekordet från år 2019 som var 33 miljoner, säger Ålandsbankens VD Peter Wiklöf.
– Det var glädjande att den positiva trenden inte bröts trots pandemin, tvärtom, vi kunde förstärka den. Men det var ingen självklarhet då aktiekurserna rasade med 30 – 40 procent i mars, räntemarknaderna kollapsade och det var stor dramatik.
Framgångskonceptet är sist och slutligen ganska enkelt, säger Wiklöf. De stora bankkoncernerna satsar allt mer på att flytta kunderna till den digitala bankvärlden medan Ålandsbanken har gått in för att behålla sina kontor och ge personlig service till de kunder som vill ha den.
Konkurrenterna har drivit kostnadseffektiviteten till sin spets och minskat på kontorsnätet och antalet anställda, säger Wiklöf. Ålandsbanken har däremot utökat sin personal och växer på Åland, i Sverige och på fastlandet. Också antalet nya kunder har ökat, säger Wiklöf som ändå inte vill säga exakt hur många nya kunder banken har fått.
– Trots att det var ett tufft år fick vi ett inflöde av nya kunder. Också Pargas och Åbo visar en tydlig tillväxt och jag blir på gott humör när jag ser på deras siffror.
Kunderna tog det lugnt då börskurserna rasade i mars
Några stora förändringar i kundbeteendet som helhet skedde inte. I början av pandemin var det många som ville skjuta upp sina amorteringar, men senare stabiliserades situationen och i dag är det inte fler än vanligt som behöver mera betalningstid.
Samtidigt var det många som inte gjorde av med så mycket pengar på till exempel resor och som i stället valde att spara sina pengar och bygga upp en större ekonomisk buffert, säger Wiklöf.
Och i motsats till vad man kunde tro, ledde inte börskraschen i mars till att kunderna sålde sina aktier eller fonder i panik, säger Wiklöf.
– Vi märkte inte att folk skulle ha börjat ta ut sina pengar. Jag tror att det beror på att vi har sålt placeringsprodukter till människor som har ekonomisk förmåga att vänta och som förstår vad de har köpt.
– Vi har också uppmanat kunderna att sitta lugnt kvar i båten även om det stormar, för det gör det ibland och de som satt kvar blev ju rätt bra belönade senare på året då kurserna steg igen.
När det såg som mörkast ut och aktiekurserna rasade under det andra kvartalet var det förvaltade kapitalet 5,4 miljoner euro. Vid årets slut var siffran uppe i 7,4 miljarder, vilket också är ett nytt rekord.
– På nio månader steg summan med 2 miljarder. Det beror delvis på kursuppgången, men också på att vi fick nya kunder.
Banken belönar sina ägare med dividend i strid med Finansinspektionens rekommendation
För Wiklöf och Ålandsbanken handlar det om att bygga upp förtroendet mellan banken och kunderna. I likhet med alla banker vill vi göra vinst, men det ska inte ske på den enskilda kundens bekostnad och styrelsen har heller inte ställt några krav på att kortsiktigt maximera vinsten, säger Wiklöf.
I januari fattade Ålandsbankens styrelse det kontroversiella beslutet att gå emot Finansinspektionens rekommendation att bankerna inte ska betala ut dividender i år. Ålandsbanken har 10 000 aktieägare, varav 5 300 på Åland.
Styrelsen motiverar sitt beslut bland annat genom att Ålandsbanken är en av de lönsammaste fullservicebankerna i Europa och att myndigheternas rekommendationer inte gör någon skillnad på den starkaste respektive den svagaste banken i Europa.
Därför skulle det kännas fel att inte på något sätt tacka våra trogna aktieägare då vi gör vårt bästa resultat någonsin, säger Wiklöf.
– Det är bara sunt att ägarna också får sin andel då det går bra för banken. I motsats till placerarna som försvinner då det blåser hårt, stannar ägarna kvar och vi vill att de gör det också i fortsättningen.
– Vi ska också komma ihåg att största delen av ägarna är ålänningar och att dividenderna gör mera nytta ute i samhället än om vi behåller dem.
Ålandsbanken har betalat ut en euro i dividend per aktie.