Akademisk ilska mot metoo-kritiskt evenemang – läs uppropet som kräver "kurage" av ÅA:s ledning
Den filmvisning och paneldebatt som Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi planerar ordna 19.11, och som ÅU skrev om 1.11, leder till protester på universitetet.
Föreningens företrädare Johan Nyman sa till ÅU att man vill bredda på den diskussion som följt metoo-rörelsen, bland annat genom att bjuda in den svenska mångsysslaren och provokatören Alexander Bard till en paneldebatt.
Bard har bland annat ifrågasatt sanningen i de berättelser om övergrepp som kvinnor kommit ut med.
Före debatten, som är tänkt att modereras av Yleredaktören Bettina Sågbom, ska filmen "The Red Pill" visas.
Filmen har av många setts som antifeministisk och nedvärderande mot offer för övergrepp.
Upprop till ÅA:s ledning
Personal och studerande vid ÅA reagerar på att universitetet tänker låta evenemanget hållas i Arken i auditorium Armfelt.
Därför har man nu samlat namn under ett upprop som kräver att ÅA visar "institutionskurage" och att "ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra." (Läs hela uppropet längre ner.)
Uppropet och underskrifterna har sänts till universitetsstyrelsen och till ÅA:s ledningsgrupp, som ska diskutera ärendet i morgon måndag.
I rektor Mikko Hupas ledningsgrupp ingår:
- vicerektorerna professor Christina Nygren-Landgärds, vicerektor ansvarig för utbildningsfrågor och professor Niklas Sandler, vicerektor ansvarig för forskningen.
- fakulteternas dekaner, professorerna Mikael Lindfelt (fakulteten för humaniora, psykologi och teologi), Fritjof Sahlström (fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier), Malin Brännback (fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi) och Tapio Salmi (fakulteten för naturvetenskaper och teknik).
- Vasarektorn, professor Lisbeth Fagerström.
- förvaltningsdirektören Ulla Achrén.
Också Svenska Yle får uppropet
Uppropet kommer också att sändas till Svenska Yles debattredaktion. Utöver Bettina Sågboms deltagande diskuterar Yle med föreningen om ett officiellt samarbete.
Till ÅU sa projektledare Stefan Winiger att inga beslut tagits om samarbetet.
Universitetslärare Blanka Henriksson, som representerar initiativtagarna till uppropet, säger att 35 personer skrivit under den text som sändes ut på olika e-postlistor på lördag.
Främst är det studerande och personal vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi som skrivit under.
– Det handlar främst om våra utrymmen, säger Henriksson och syftar på auditorium Armfelt.
ÅA kan förlora forskningsprojekt
Henriksson säger att om ÅA:s ledning inte hörsammar kravet att inte upplåta auditoriet till evenemanget så kan konsekvenserna bli stora.
– En forskare har sagt att hen kan flytta sitt forskningsprojekt från ÅA till ett annat universitet. Det handlar om stora pengar.
Att bjuda in personer som kommit med rasistiska, islamofoba och antifeministiska uttalanden skapar också rädsla och osäkerhet hos ÅA-anställda och studerande som utsatts för övergrepp, säger Henriksson och syftar på uttalanden av Alexander Bard.
I övrigt är det ÅA:s bild utåt som lider, och med det samarbeten med andra universitet.
– Det är ingen skillnad att det inte är ÅA som ordnar detta. Evenemanget förknippas med ÅA och folk från Åbo universitet har redan undrat vad som pågår här.
Universitetet har ingen skyldighet
Henriksson säger att även om yttrandefrihet råder så gäller det inte inte åsikter som till exempel kan ses som hets mot folkgrupp.
Föreningen och evenemanget kommer inte nödvändigtvis att göra sig skyldig till det, men ÅA har ingen skyldighet att upplåta sina utrymmen och stöda den här typen av åsikter, säger Henriksson.
Så här lyder uppropet:
Åbo Underrättelser berättar 1.11 om ett evenemang om jämställdhet ur mansperspektiv vid ÅA. Detta evenemang upplevs genom texten som en del av Åbo Akademis strävan mot jämställdhet, vilket på många sätt kan ses som problematiskt.
Den ansvariga för evenemanget säger till ÅU att de inbjudna gästerna ska "på ett
nyanserat och balanserat sätt belysa jämställdheten ur ett mansperspektiv". Alexander Bard, som bjudits in, har gjort sig känd i svensk media för allt annat än sitt nyanserade och balanserade sätt. Snarare har han tagit på sig rollen som troll i samhällsdebatten genom rasistiska, sexistiska och islamofoba uttalanden.
Under evenemanget visas också propagandafilmen The Red Pill, med starka kopplingar både finansiellt och innehållsmässigt till amerikansk högerextremism. I filmen, som bojkottats världen över, intervjuas bland annat mansrättsaktivister som uppmanar kvinnor att "sluta låtsas att ni är förtryckta".
Jämställdhet är inte en kvinnosak utan något som berör alla människor oavsett kön, vilket också märkts i Åbo Akademis jämställdhetsarbete. Vi ser det som självklart att mäns problem måste tas på allvar, men inte på bekostnad av andra. Vi kan inte förbättra och förändra männens problematiska position genom att förneka att det finns strukturella skillnader till exempel mellan kvinnors och mäns utsatthet för våld och sexuella trakasserier. En sådan förnekelse bidrar snarare till att försvåra arbetet mot sexuella trakasserier oavsett vem dessa riktas mot.
Yttrandefriheten ger förstås denna förening rätt att uttrycka sina åsikter, men Åbo Akademi har inte skyldighet att stöda desamma genom att ge utrymme åt detta evenemang. Istället efterlyser vi institutionskurage från vår arbetsplats Åbo Akademi. ÅA:s ledning bör stå upp för allas lika värde genom att inte upplåta sina utrymmen och därtill tydligt deklarera att Åbo Akademi inte på något sätt har med evenemanget att göra.
LÄS OCKSÅ: