Ägare till skarvö vill ha besökare för att skrämma skarvar - "välkomna att landstiga på min ö"

Juusonkari sommaren 2017. Då hade skarvproblemen lättat lite, men spåren avskräckte fortfarande. Foto: Privat
Publicerad:

Timo Metsola har fört en lång kamp mot den skarvkoloni som invaderade hans sommarstugeö på Erstan.

När han första gången besökte sin nyinköpta ö Juusonkari våren 2016 möttes han av en fasansfull syn. På ön och det närliggande skäret Yxhop (Kirveskari) häckade omkring 400 skarvpar och scenen var som tagen ur Alfred Hitchcocks skräckfilm ”Fåglarna”.

Stanken av skarvavföring var outhärdlig och fåglarna häckade överallt: i träd, på marken och intill stugan.

– Det var en fullständig katastrof. Stugväggarna och verandan var täckta av vit avföring och hela ön stank ännu i slutet av året. Hela den sommaren gick till spillo, säger Metsola.

Han försökte skrämma skarvarna med bland annat heliumballonger med örnmotiv och med olika glänsande band som han drog mellan träden. Under veckosluten gjorde han sitt bästa för att bli av med fåglarna, men det var ett tröstlöst projekt.

– Effekten var lika med noll. Efter att jag varit där ett veckoslut var fåglarna tillbaka nästa gång jag kom till ön, och skarvarna vande sig snabbt vid de olika skrämselobjekten.

Metsola bor i Helsingfors och har inte möjlighet att besöka sitt sommarparadis så ofta.

Han hade ändå bekanta som kunde vara på hans stuga och våren 2017 innan skarvarna började häcka övernattade hans vänner med jämna mellanrum på stugan.

Den mänskliga aktiviteten började ge resultat och skarvkolonin blev mindre. Men naturen hade fått mycket stryk och känslan av hopplöshet växte.

Men i fjol våras tog några ortsbor kontakt med honom.

En av dem sade att han rör sig nästan dagligen runt öarna och frågade om han fick landstiga på ön.

Det var en lysande idé, tyckte Metsola och via Åbolands Fiskarförbud och Airisto-Velkua fiskelag spreds budet: det är fritt fram att landstiga på ön, ha picknickar och fiska från stränderna till slutet av maj. Resultatet lät inte vänta på sig.

– Jag vet inte hur mycket folk där rörde sig, men efter i fjol somras fanns fåglarna inte kvar. Däremot häckade där flera andra sjöfåglar och måsar. Ett stort tack till alla dem som varit där och hjälpt mig, säger Metsola.

Nu upprepar han sin inbjudan. Alla som rör sig runt öarna är välkomna att stiga i land.

Nytt för i år är att det också är tillåtet att fiska med nät i området. Regelbundna besök är den bästa metoden att hålla skarvarna borta, säger Metsola som nu ser fram emot en skarvfri sommar.

– Efter två skräcksomrar är jag lite orolig, men de goda fjolårsresultaten gör att jag känner mig lättad. Jag är hoppfull och ser med tillförsikt på sommaren.

Detta har hänt

ÅU besökte Yxhop första gången i augusti 2014. Ön såg ut som ett månlandskap efter att cirka 130 skarvpar häckade på ön.

Också grannön Juusonkari var täckt av avföring och stanken var vedervärdig. Ett par år tidigare hade hyresgästerna på ön fått tillstånd av NTM-centralen att störa skarvarna bland annat genom att placera ut fågelskrämmor och föremål som kunde hålla fåglarna borta från ön.

I september 2015 köpte Timo Metsola Juusonkari. Då var häckningsperioden slut, hyresgästernas närvaro under sommaren hade skrämt skarvarna och allt såg bra ut. På våren 2016 fick han via omvägar höra att en skarvkoloni häckar på öarna.

Det var outhärdligt att vara där i mer än en halv timme, sade Metsola i ÅU den 3 september 2016.

Metsola kände sig lurad och ansåg att säljaren och fastighetsförmedlaren Skärgårdsmäklaren hade undanhållit informationen om skarvarna.

Han förde ärendet till Egentliga Finlands tingsrätt som den 25 oktober 2017 dömde Skärgårdsmäklaren i Pargas och försäljaren, ett dödsbo, att solidariskt betala Metsola 66 000 euro i ersättning. Senare köpte han också grannskäret Yxhop.

LÄS OCKSÅ:

Ett månlandskap mitt på Erstan

Köp av skarvö blir rättssak

Stort skadestånd till köpare av skarvö

Publicerad: