Affärsman bitter på Pargas val av Attendo
Det var den 19 juni som Pargas stadsstyrelse beslöt sälja Norrgårds konstklinik till Henri Lundell och Moa Hellevaara för 295 000 tusen euro. Fastigheten ska göras om till bostäder och kontor.
Två dagar senare beslöt bygg- och miljönämnden arrendera ut ett 4 000 kvadratmeter stort markområde bakom fastigheten till Attendo som ska bygga ett vårdhem med 30 platser på platsen.
Arrendeavtalet godkändes av stadsfullmäktige den 28 augusti. Arrendetiden är 40 år och den årliga avgiften är 8 500 euro.
Affärerna har väckt missnöje i synnerhet bland Socialdemokraterna i Pargas. Partiet anser att Pargas favoriserar Attendo och man borde ha tagit en time-out, bland annat i väntan på att frågetecknen kring vårdreformen rätas ut.
Men också för att det fanns andra intressenter för området. Staden borde ge flera aktörer möjlighet att verka i Pargas och därmed stärka en hälsosam konkurrens mellan olika företag, anser SDP. Därför föreslog partiets fullmäktigegrupp vid fullmäktigemötet att ärendet remitteras. Remissförslaget förkastades med rösterna 7–28.
Partiets kritik av stadens agerande ackompanjeras nu av affärsmannen Riku Ruusu som bland annat har varit engagerad som projektledare vid Åboföretaget Admares group som bland annat har byggt och levererat en gigantisk konstgjord ö till Dubai och som nu levererar flera flytande lyxvillor till samma land.
Ruusu var också intresserad av Norrgårds konstklinik och den angränsande tomten. Han gav ett bud på 310 000 euro gällande själva huset och hela det 3 hektar stora markområdet. Han hade långtgående planer på vad han ville göra: konstkliniken skulle byggas om till ett högklassigt äldreboende med 32 lägenheter. Invånarna skulle ha möjlighet till massage och andra terapiformer och huset skulle ha en egen restaurang.
Fastighetsskötseln och affärsverksamheten skulle ha skötts av Ruusu och hans kompanjoners bolag, vård- och kökstjänsterna skulle ha köpts in av underleverantörer.
Dessutom ville Ruusu bygga två radhuslängor med 24 servicebostäder per radhus. Han hade gjort en marknadsundersökning och han är säker på att lägenheterna skulle ha blivit sålda.
En del av servicebostäderna kunde ha hyrts till Pargas stad.
– Det fanns en seriös plan och det var inget vi gick in i med förbundna ögon.
Ruusu planerade också att bygga tolv lyxiga bostadshus för den fria marknaden nära golfplanen. Finansieringen var redan klar och Ruusu säger sig ha haft ett kapital på 6,2 miljoner euro för projektet.
– Jag skulle ha hämtat nya skattebetalare till Pargas, Attendo hämtar inte annat med sig än kostnader, säger Ruusu.
– Visst är jag bitter. Jag trodde Pargas tog bra hand om sina invånare, men i det här fallet är det endast Attendo som vinner. Om staden hade en gnutta affärsmässigt tänkande skulle man ha valt annorlunda.
"Det fanns ingen Attendokoppling"
Beslutet att förkasta Riku Ruusus anbud och i stället sälja Norrgårds till Lundell och Hellevaara var enhälligt i styrelsen. Någon djupgående diskussion fördes inte. Ruusus projekt kändes lite för stort och osäkert, säger SDP:s Widar Nyberg.
På samma linje är styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP). Att sälja fastigheten och marken som en helhet kändes inte ändamålsenligt och det var intressantare att sälja huset och arrendera markområdet.
Att Attendo hade visat intresse för tomten påverkade inte beslutet och någon koppling till Attendos etablering i Pargas fanns inte, säger Holmberg. Enligt honom hade staden inte heller reserverat tomten på förhand till Attendo.