Adrenalinpennor av märket Emerade återkallas från marknaden - återlämna pennorna till apoteket!

Arkiv/Kim Lund
en ambulans
I fall av anafylaxi ska man alltid ringa nödnumret 112 och larma ambulans.
Publicerad:

Det har upptäckts fel på adrenalinpennor av märket Emerade och pennorna återkallas från markanden. Det är Pharma Swiss Ceská republika s.r.o som är innehavare av försäljningstillståndet för Emerade-adrenalinpennor.

I samband med pennorna har det i vissa fall förekommit att de aktuella pennorna inte fungerat rätt. Pennan utlöser ingen dos alls eller utlöser den för tidigt.

Den som har en Emerade-penna ska den återlämna den till apoteket, meddelar Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Fimea uppmanar användare att göra så här: Kontakta den behandlande läkaren för att få en läkemedelsordination för ett ersättande preparat, kontrollera före återlämnandet att du har ett ersättande preparat i din användning, återlämna Emerade-pennan på apoteket.

Fimea påminner också om att vilka som helst adrenalinautoinjektorer är avsedda för första hjälpen. Patienten ska alltid uppsöka vård efter användning av en penna. I fall av anafylaxi ska man ringa nödnumret 112, larma ambulans och nämna i samband med detta anafylaxi. Detta även om patientens symtom redan verkar försvinna. Det är bra att ta med den använda autoinjektorn till ambulansen.

Publicerad: