Åbostuderande ska frivilligarbeta med flyktingar i Aten
Patricia Torvalds hade redan ett bra tag känt att det skulle vara trevligt att få engagera i någon form av frivilligarbete för att hjälpa andra människor.
Tillsammans med Annina Forsblom har hon varit involverad i de asylsökandes demonstration Right to Live (Rätt att leva) i Helsingfors och när Torvalds nämnde sin idé tyckte vännen genast att det lät bra.
Men det var inte så lätt att hitta en lämplig organisation till en början.
– Idén slog oss i början av juni och sedan dess har vi febrilt sökt ett passande ställe, säger Forsblom. Vi kontaktade säkert tio olika organisationer men få ville ha oss för bara två veckor och många hade dessutom ålderskrav på att de sökande måste vara 23–25 år gamla.
– Tack vare Facebookgruppen fick vi sedan nys om Hope Café – som caféet i Grekland heter – eftersom flera hade rekommenderat det, menar Torvalds.
Hope Café är en liten organisation och caféutrymmet hyrs av en brittisk kvinna vid namn Kerrie Moor som för tillfället är bosatt i Aten.
Caféet hör till Moors humanitära rörelse "United to Assist Refugees UK" och är en registrerad välgörenhetsorganisation sedan år 2016.
Organisationen fokuserar främst på att hjälpa flyktingar och de som flyr krig med nödvändigheter. Hjälpen går till läger vid Syriens gränser, till Libanon, Grekland, Makedonien och Storbritannien.
Arbetet på caféet är däremot fortfarande ett litet mysterium för Torvalds och Forsblom.
– Vi vet ju att vi kommer förse flyktingar med förnödenheter som mat och hygienprodukter samt allmänt stöd, men utöver det är det ännu litet oklart, skrattar de.
Men det viktigaste för dem båda är ändå att få vara delaktiga och känna att de gör något konkret för dem som är i nöd.
– Tack vare mitt tidigare engagemang i stödet av flyktingar så är det här nog en hjärtefråga för mig och därför hoppas jag få göra någonting vettigt under veckorna i Aten, säger Torvalds.
Forsblom instämmer och menar att flyktingfrågan blivit en verklig passion. Hon hoppas också att tiden i Hope Café ger henne fina erfarenheter.
– Eftersom vi studerar genusvetenskap vid Åbo Akademi så känns det här frivilligarbetet som en bra motvikt till all teori vid universitetet, säger hon. Men studierna har verkligen öppnat upp ögonen för mig och med tanke på framtiden har jag nog hittat det område jag vill engagera mig i senare i livet också.
Adrienne Westerback