Åbos soptrubbel fortsätter
Problemen fortsätter om var och hur Åbos sopor ska omvandlas till energi, efter att kraftanläggningen i Oriketo inte fick förlängt miljölov och därmed stängdes och revs.
Meningen har varit att Fortum ska bygga ett nytt ersättande avfallskraftverk i Korvenmäki i Salo.
Nu meddelar Sydvästra Finlands Avfallsservice, LSJH, att de för sin del avbryter för konkurrensutsättningen för att utnyttja avfall.
Konkurrensutsättningen skulle göras av sydvästra Finlands upphandlingsring, dit LSJH och andra avfallshanteringsbolag i regionen hör.
Enligt LSJH avbryts upphandlingen eftersom Fortum har vägrat att teckna avtal enligt anbudet som de lämnat och enligt upphandlingsbesluten som avfallsanläggningarna i upphandlingsringen fattat.
Avfallsbolagen anser att upphandlingen borde ha genomförts i enlighet med upphandlingsbesluten och Högsta förvaltningsdomstolens beslut.
Upphandlingsringen har planer på att dra Fortum inför rätta för avtalsbrott.
Avfallsbolagen i upphandlingsringen överväger alternativa regionala cirkulärekonomiska lösningar, det vill säga vad man ska göra med alla hushållssopor i regionen när det inte finns något avfallskraftverk här som kan omvandla soporna till energi.
LSJH har utrett flera alternativ.
En möjlighet är att bygga ett gemensamt ägt ekokraftverk i Salo. Företaget anser att en ny konkurrensutsättning är den sista lösningen.
Jukka Heikkilä, vd för Sydvästra Finlands Avfallsservice, LSJH, efterlyser en kostnadseffektiv lösning i sydvästra Finland för att utnyttja hushållens avfall.
– I sydvästra Finland har man långa traditioner av sortering av återvinningsbart avfall i hushållen. Trots det transporteras varje vardag 350 000 soppåsar med brännbart avfall från hushållens avfallskärl till LSJH:s avfallscentraler.
Enligt LSJH måste invånarna i sydvästra Finland i brist på en kostnadseffektiv och ekologisk regional lösning betala bland de högsta avfallsavgifterna i Finland.
Redan 2014 konkurrensutsatte LSJH och övriga avfallsbolag i sydvästra Finlands upphandlingsring hur och var de källsorterade hushållssoporna från regionen skulle brännas för de kommande 25 åren, 2018–2042.
Ekokem, som numera heter Fortum Waste Solutions, vann konkurrensutsättningen. Ekokems lösning var att bygga ett avfallskraftverk som kan utnyttja 110 000 ton brännbart avfall per år vid avfallscentralen i Korvenmäki i Salo samt transportera 30 000 ton samhällsavfall till Riihimäki för att omvandlas till energi där.
Högsta förvaltningsdomstolen avslog senare det besvär som lämnades in över upphandlingen och återställde upphandlingsbeslutet i slutet av mars i år. LSJH uppger att domstolsavgörandet har försenat starten av avfallskraftverksprojektet i Salo. Därför har upphandlingsringen varit tvungen att konkurrensutsätta tillfälliga lösningar för att utnyttja avfallet. Det har lett till att omkring hälften av LSJH:s brännbara avfall nästa år kommer att skickas utomlands till Sverige och Estland.