Åbolands första kvinnliga kommundirektör avgår med huvudet högt

Publicerad:

Det var i måndags som det blev klart att Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta vill säga upp sig.

I bakgrunden finns det misstroende som en del av öns fullmäktige har riktat mot kommundirektören.

Troligen har beslutet ändå mognat en längre tid. För den som följer med politiken på Kimitoön har de senaste fem åren bjudit på en hel del turbulens och kommundirektören har regelbundet fått utstå kritik.

I en artikel på Kommunförbundets webbplats Kommuntorget säger Pahta att hennes arbetsglädje och möjligheterna att göra jobbet försvann i och med den misstroendemotion som de tolv politikerna lämnade in den 29 september.

När ÅU ringer upp kommundirektören några dagar efter att hon tagit initiativ till att en uppsägningsprocess påbörjas i kommunen, är det ändå en avslappnad och säker kommundirektör som svarar i telefon.

För mig som ledare har det känts viktigt att jag har kunnat stöda och samarbeta med min organisation.

Pahta är stolt över den förändring i ledarskapskulturen som hon, som Åbolands första kvinnliga kommundirektör, fått till stånd under sina år vid rodret.

-- Jag är mycket glad över kommunens ledningsgrupp och det arbete som vi tillsammans inom ledningsgruppen har gjort. Alla har dragit sitt strå till stacken och burit sitt ansvar. För mig som ledare har det känts viktigt att jag har kunnat stöda och samarbeta med min organisation.

Pahta säger också att hon tror att hon lyckats bereda väg för ett lite modernare ledarskap, i en ganska traditionell landsbygdskommun.

-- I ett modernt ledarskap ingår att man gör saker tillsammans, lyssnar på andra, att man deltar i olika nätverk, söker samarbetsparter och försöker hitta nya verksamhetssätt. Det har jag gjort och det här har ändrat åtminstone lite på hur man nu jobbar i kommunen, säger Pahta.

Uppsägningsprocessen som startades i måndags avslutas i början av nästa vecka.

Under den här veckan för kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist och Anneli Pahta diskussioner om huruvida den uppkomna situationen går att lösa på något annat sätt än att Pahta lämnar kommunen. Om inga andra lösningar hittas kan Pahta i början av nästa vecka lämna in sin formella avskedsansökan.

Webbchef, reporter
Publicerad: