Åbokrögare tar över hotellrestaurangen i Pargas – som ska heta Hunger & Törst

två män bakom en bardisk
Patrik Lindström och Nikolai Sumelius tar över hotellrestaurangen i Pargas. Dess nya namn blir Hunger & Törst. Foto: Carina Holm
Publicerad:

Den 1 april öppnar den nya restaurangen Hunger & Törst i hotellet i Pargas. Den drivs av krögarna Nikolai Sumelius och Patrik Lindström.

De är båda också delägare i det företag som ska driva gästhamnen intill hotellet i Pargas, med det nya namnet Hamnterrassen Skål.

Sumelius är också delägare i Skärgårdsbaren, Surf Shack och The Tasting Room i Åbo samt Food Fellows i Nagu. Han hoppas också på att få driva Gnägget i Ekenäs.

Lindström har jobbat för Kårkaféerna vid Åbo Akademi i Åbo.

– Jag flyttade tillbaka till Pargas för tre år sedan och har funderat på vad jag kunde göra här. Eftersom vi båda också ska driva gästhamnen blir hotellrestaurangen en naturlig del av samma område, säger han.

Sumelius talar om ett framtida händelsecentrum vid gästhamnen och hotellet.

– När man kan ordna sådant som samlar människor ser jag en stor potential i hela området. Nuläget är vad det är med coronan, men vi ser framåt, säger han om planerna att ta över en ny restaurang samma vecka som regeringen skärper de restriktioner som gäller restaurangerna.

Patrik Lindström och Nikolai Sumelius ska driva Hunger & Törst i Pargas. Foto: Carina Holm

Han säger att Pargas gästhamn ska bli en aktiv hamn, där det ska hända mycket som lockar både ortsbor, turister och båtfolk.

Gästhamnen ska vara en kiva hamn

– I år blir det knepigt då man inte får samla människor, så vi kör med god mat, bra drycker och fin service. Senare blir det mer happenings. Gästhamnen i Pargas ska vara en kiva hamn att komma till med mer service för båtfolket.

Enligt Sumelius hade hotellets restaurang sin glanstid på 1980–1990-talet.

– Efter den ekonomiska depressionen på 90-talet har det inte räckt att öppna dörrarna och hoppas på att människor hittar in. Konkurrensen har blivit större och kvaliteten på restaurangerna bättre. I dag är branschen något helt annat än vad den var för tjugo år sedan.

Ambitionen för Hunger & Törst är att den ska hållas intressant.

– Vi kommer också att med tiden satsa på kvällsaktiviteter i hotellet, inte varje veckoslut, men kanske disco ibland, rock’n roll ibland och dansbandsmusik ibland.

Happenings i matväg med gästkockar

Också när det gäller köket ska det bli mer happenings i matväg, med till exempel kända kocknamn som gäster.

Patrik Lindström, som ansvarar för kökssidan i både Hunger & Törst och i gästhamnen, säger att de vill arbeta in sin prägel så småningom eftersom restaurangen även betjänar hotellgäster. Det gör att de inte kan stänga för att öppna upp med nytt koncept över en natt.

– Maten ska vara nordisk med betoning på lokala råvaror. Vi ska erbjuda lockande mat, helt enkelt, med goda drycker till. Jag är också van att röra mig i salen och att presentera maten som serveras. Det bidrar till att skapa en personlig prägel.

Hunger & Törst finns i hotellet i Pargas i närheten av gästhamnen. Foto: Carina Holm

Han säger att lokala råvaruproducenter, med kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, bär, drycker och annat, gärna får ta kontakt, eftersom restaurangen gärna vill ha samarbetsparter från skärgården.

När det gäller gästhamnens kök vill han kalla det en nytänkande bistro med sallader och ostbrickor eller fat med charkuterier, ”som det passar att dricka ett eller fem glas gott vin till”.

– Är vädret dåligt kan vi flytta planerade evenemang från gästhamnen till hotellets restaurang, när coronabekymren släpper.

Lindström konstaterar att han måste vara galen som börjar med det här under pandemin, men säger samtidigt att han har haft tid att fundera och att han efter över sjutton år med samma jobb är beredd att ta steget ut och bli krögare.

– Det har varit mycket lugnt i och med coronan och jag blir rastlös om jag inte får jobba för fullt.

Han bor på Gamla Malmen i Pargas och räknar med att restaurangen i hotellet blir ett andra hem, då han inte längre behöver köra till Åbo på jobb.

– Namnet Hunger & Törst låter halvvulgärt, men det är ju det det handlar om. Vi ska mätta folks hunger och släcka deras törst.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: