Åboborna minskade matsvinnet – Matsmart meddelar stor tillväxt i försäljningen

Livsmedel säljs billigare i S-gruppens affärer under kampanjen Svinnveckan (Hävikkiviikko).
Närproducerade livsmedel är ett sätt att ekofasta. ÅU-foto
Publicerad:

De senaste åren har flera företag som säljer matsvinn dykt upp på marknaden. Nu meddelar svenska företaget Matsmart att försäljningen i Finland och Åbo ökat rekordartat under 2018.

Under 2018 minskade Matsmarts kunder matsvinnet med 500 000 kilogram. Matsmart sålde totalt 527 000 kilogram mat i Finland. Bara i Åbo sålde företaget 23 000 kilogram mat under året.

– Det motsvarar samma koldioxidavtryck som 85 flygresor mellan Åbo och Gdansk, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget har räknat ut matsvinnets miljöpåverkan utifrån svenska Naturvårdsverkets siffror och WWF:s miljökalkylator.

Matsmart säljer bland annat produktionsöverskott, produkter som passerat bäst före-datum och säsongsvaror.

Enligt naturresursinstitutet LUKE slängs det årligen 400 miljoner kilo ätbar mat i Finland. Hushållen står för 120-160 miljoner kilo av den summan. En stor del av denna mat hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Enligt LUKE kostar matsvinnet årligen 125€ per person.

Matsvinnet från livsmedelsproduktionen i Finland orsakar årligen ett koldioxidutsläpp som motsvarar det från 400 000 personbilar.

Publicerad: